Hoppa till huvudinnehåll

Åtalad riksåklagare Nissinen trodde inte att beställningen gynnade hans närmaste

Riksåklagare Matti Nissinen i rättssalen
Riksåklagare Matti Nissinen i rättssalen Bild: Markku Ulander/Lehtikuva Matti Nissinen,riksåklagare

Det var en kortfattad riksåklagare Matti Nissinen som gick in i Högsta domstolens rättssal på onsdag förmiddag.

Nissinen åtalas för brott mot tjänsteplikt i samband med uppköp av ledarskapsutbildning från sin brors företag. Nissinen sade ändå att han är nöjd över att nu få berätta om händelseförloppet med egna ord.

Nissinen ville inte berätta något om vilka förväntningar han hade inför rättegången.

På frågan om det har varit en tung tid svarade Nissinen att var och en kan själv dra sina slutsatser om hur tungt det har varit.

Nissinen har medgett brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet, men förnekar att han har begått brottet medvetet.

Nissinen: Brodern fick inga fördelar

I rättssalen förnekade Nissinen att hans handlande har fört med sig några fördelar för hans närmaste, det vill säga brodern som är styrelseordförande för företaget från vilket undervisningsmaterialet skulle köpas.

Åklagaren ansåg ändå att Nissinen måste ha förstått att hans brors företag får fördelar om man beställer tjänster från företaget.

Åklagaren påminde också om att Nissinen var entusiastisk över ledarskapsutbildningen och ansåg att den är bra.

Nissinens biträde i rätten Jaakko Jaatela förde fram att Nissinen själv har deltagit i ledarskapsutbildningen år 2005, då han var statsåklagare.

Försvaret anser att det här är viktigt eftersom Nissinen inte själv då fattade beslut om varifrån utbildningen beställdes, utan beslutet fattades då av Nissinens förman.

Nissinen var inte säker på broderns roll

I en utredning till Justitieministeriet har Nissinen tidigare skrivit att han nog hade en uppfattning om att brodern låg bakom företaget, men att det inte egentligen intresserade honom.

Nissinen har sagt att relationerna till brodern är varma men avlägsna. Han träffar brodern närmast på familjefester och följer honom närmast på Facebook.

Hustrun dog

Under rättsbiträdets utfrågning om detaljerna kring ledarskapsutbildningen kom det fram att Nissinen inte har klara minnen om vad som hände efter att han utnämndes till riksåklagare.

Under ett och ett halvt års tid har han inga minnen av särdeles många saker, berättade Nissinen.

Hans rättsbiträde konstaterade att hans hustru avled då, samma dag som Nissinen utnämndes till riksåklagare.

Då han hörde att en brottsanmälan hade lämnats in anhöll Nissinen om tjänstledighet. Då trodde man att polisutredningen skulle bli klar före slutet av maj.

Sedan beslöt Justitieministeriet avhålla Nissinen från tjänst.

På det personliga planet har det här varit en yrkesmässig, ekonomisk och social katastrof― Matti Nissinen

- Nu är vi i den här situationen. På det personliga planet har det här varit en yrkesmässig, ekonomisk och social katastrof, sade Nissinen.

Utredningar inleddes i mars

Centralkriminalpolisen inledde sina utredningar gällande tjänstebrott i mars. Efter det har Nissinen inte setts i offentligheten, förrän i dag, och har inte heller svarat på några förfrågningar om intervjuer.

Det är första gången som den högsta åklagaren i Finland sitter på de åtalades bänk.

Biträdande justitiekansler Kimmo Hakonen, som är åklagare i fallet, yrkar på att Nissinen döms till böter, men kräver inte att riksåklagaren blir uppsagd från sin tjänst.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes