Hoppa till huvudinnehåll

Australien klart för VM i fotboll – bara en VM-biljett återstår

Mile Jedinak (#15) var "Socceroos" hjälte.
Lagkaptenen Mile Jedinak (#15) var "Socceroos" hjälte. Mile Jedinak (#15) var "Socceroos" hjälte. Bild: imago/Action Plus/ All Over Press fotboll,Kvalspelet till VM i fotboll,FIFA:s fotbolls-VM 2018,världsmästerskapet i fotboll för herrar,Mile Jedinak,Australiens herrlandslag i fotboll

I och med att det första mötet mellan Australien och Honduras slutade oavgjort 0–0 stod allting på spel i Sydney på onsdagen. Där var Australien bättre med 3–1 och är klart för VM. Nu står den sista VM-platsen mellan Peru och Nya Zeeland.

Matchen var mållös under den inledande halvleken men i andra rasslade det i Honduras målnät. Dess värre bokfördes det som ett eget mål i och med att Mile Jedinaks frispark i den 54:e minuten gick in via Hondurasspelaren Henry Figueroa.

Den australiska kaptenen Mile Jedinak förde upp laget i både tvåmåls- och tremålsledning på lyckade straffsparkar, i den 72:a minuten och i den 85:e minuten. På tilläggstid satte Alberth Elis in ett tröstmål som fastställde slutsiffrorna till 3–1 i Australiens favör.

Se matchens höjdpunkter via denna länk.

Fin svit

Sommarens VM i Ryssland blir femte gången som Australien får visa kunnandet i fotbollens finaste finrum. 1974, 2010 och 2014 tog Australiens VM slut efter gruppspelet. Landets bästa prestation var avancemang från gruppspelet till andra omgången, det vill säga till de 16 bästa, i VM i Tyskland år 2006. Då var de kommande världsmästarna Italien knappt bättre med 1–0.

En sista VM-plats återstår, och om den kämpar Peru och Nya Zeeland. Det första mötet länderna emellan slutade oavgjort 0–0. Matchen spelas i Perus huvudstad Lima på onsdagen.