Hoppa till huvudinnehåll

Brottsanmälan ledde till krismöte i SFP i Korsholm

Kommunfullmäktige i Korsholm.
Kommunfullmäktige i Korsholm. Bild: Yle/Johanna Ventus fullmäktige i korsholm

SFP-gruppen i Korsholm höll på tisdag ett långt möte där man bland annat diskuterade förtroendet för fullmäktigeordförande Carola Lithén. Enligt gruppordförande Linda Ahlbäck ska man nu begrunda hur man går vidare.

För en dryg månad sedan polisanmäldes Korsholmspolitikern Samuel Broman (SFP) för att ha delat ett ojusterat protokoll i en sluten grupp på Facebook. Polisen går inte vidare med ärendet men Broman känner sig påhoppad och överväger åtgärder.

Samuel Broman (SFP) under diskussionen om fusionsförhandlingar med Vasa stad.
Samuel Broman (SFP) under diskussionen om fusionsförhandlingar med Vasa stad. Bild: Yle/Johanna Ventus Korsholm,korsholms kommunfullmäktige

Brottsanmälan satte sin prägel på SFP:s gruppmöte inför torsdagens fullmäktigemöte. Det skriver tidningen Vasabladet.

Gruppen ville bland annat höra fullmäktigeordförande Carola Lithén (SFP). Hon fick svara på frågor varför hon berättade för kommundirektör Rurik Ahlberg och kanslichefen Niklas Granö om att Samuel Broman delat det ojusterade protokollet.

Också Rurik Ahlberg och Niklas Granö fick ge sin syn på saken på mötet. Det gjorde de också senare i en intervju med Yle Österbotten.

Nu har alla en "tankepaus"

Diskussionen gick stundvis het och man beslöt att det är gruppordförande Linda Ahlbäck som får svara på frågor om mötet.

Ahlbäck är inte anträffbar då Yle Österbotten försöker nå henne för en kommentar på onsdag morgon. Hon svarar via sms att stämningen på mötet var varierande.

- Det var allt från allvar och spänning till skratt som det naturligtvis alltid är på ett möte med många deltagare.

På frågan om SFP-gruppen har förtroende för Carola Lithén som ordförande svarar Linda Ahlbäck att man inom gruppen nu valt att ta en tankepaus.

- Vi fick på mötet en möjlighet att skapa oss en bild av vad som hänt och varför. Vi har nu tagit en tankepaus för att begrunda allt detta. Där är vi nu, säger Ahlbäck.

"Tankepaus" är det ord som gäller inom SFP i Korsholm just nu. Fullmäktigeordförande Carola Lithén och vice ordförande Christoffer Ingo har inget mer matnyttigt att säga.

Carola Lithen i Yle Österbottens nyhetslandskap.
Carola Lithén. Carola Lithen i Yle Österbottens nyhetslandskap. Bild: Yle/Kati Enkvist. carola lithén

Uppfattar du, Carola Lithén, att du har fullmäktiges förtroende?

- Vi diskuterar det för tillfället och nu har vi en tankepaus, säger Lithén.

Hur ser du på saken, Christoffer Ingo, har fullmäktige förtroende för ordförande?

- Vi har en tankepaus för tillfället. Alla uttalanden kommer från Linda Ahlbäck, säger Ingo.

Yle Österbotten har försökt nå kommundirektör Rurik Ahlberg för en kommentar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten