Hoppa till huvudinnehåll

BUU-klubben berättar hur barn blir till!

mönster med snippor och snoppar
mönster med snippor och snoppar Bild: Yle/Mia-Irene Sundqvist sexualkunskap,sexualundervisning

Tycker du det är svårt att berätta för ditt barn hur barn blir till? Den 20-26 november hjälper BUU-klubben och Jonathan “Jontti” Granbacka dej att komma igång.

Sätt dej med ditt barn och titta på BUU-klubben och diskutera det stora miraklet: Så blir barn till!

Sexualupplysning väcker många frågor och reaktioner: Vad ska man berätta? När ska man berätta? Hur ska man berätta?

”Det är inte BUU-klubbens sak att ta upp!” och ”Jag vill berätta detta själv för mitt barn då hen är mogen för det!” är en vanlig reaktion bland föräldrar.

BUU-klubbens projektledare Ann-Catrin Rosenberg säger att BUU-klubbens avsikt inte är att föregå föräldrarna i sexualupplysning eller andra frågor av känslig natur.

- Samtidigt kan vi ju inte blunda för att barn har frågor som vi behöver behandla. Vi väljer aldrig ämne för att chockera men känsliga ämnen väcker nästan alltid reaktioner.

“Se på BUU-klubben tillsammans med dina barn då jag berättar hur barn blir till"

BUU-klubben kommer att ha tema: “Barn blir till” den 20-26 november 2017. Programledaren Jonathan ”Jontti” Granbacka kommer varsamt att navigera runt ”snoppen in i snippan”-problematiken.

- Man måste vara ärlig då man berättar om hur barn blir till. Jag tycker man måste berätta att det är en äggcell eller ett babyägg från mammas snippa och en spermie eller ett babyfrö från pappas snopp som möts. Man behöver ändå inte berätta allt om inte barnet frågar efter mer information.

Det stora miraklet är ju egentligen hur vi alla vuxit i en mammas mage. Kring det miraklet finns det mycket att berätta och fundera. Det är bra om man kan diskutera med sitt barn och svara på eventuella frågor.

Jonathan ”Jontti” Granbacka konstaterar att han gärna ser att barn ser på Buu-klubben tillsammans med sina vuxna.

Jontti Granbacka sitter i Buu-klubben och visar bild på foster i en mammas mage
Jontti Granbacka sitter i Buu-klubben och visar bild på foster i en mammas mage Bild: Yle/Linda Somppi Jontti,Spermier,äggcell,foster,BUU-klubben,Granbacka
Vänta inte på att barnet frågar

Enligt Suss Åhman, sakkunnig i sexuell hälsa på Folkhälsan, tycker barn inte att sanningen om hur ett barn blir till är ett dugg konstig.

Det är vuxnas ansvar att berätta för barn hur de blir till. Man ska inte bara vänta på att barnet frågar.

“Om man bara går och väntar på att barnets nyfikenhet vaknar så kanske tiden rinner ifrån en", säger Suss Åhman.

"Det där gyllene tillfället att prata om blommor och bin kommer kanske aldrig. Sätt dej bara ner med ditt barn och berätta”, menar hon.

- När barnet är femton år gammalt är det redan lite sent… Men, bättre sent än aldrig!

Ta hjälp av en bok om det behövs. Barn är vetgiriga och nyfikna. Deras intresse kan gälla allt från hur barn växer i mammas mage eller någon enstaka detalj kring hur barnet kommer in i magen, anser Suss Åhman.

Man ska alltid svara ärligt på barnens frågor, säger hon.

Prata om sex med små barn i tid

Helst ska man berätta för barn om hur de blir till så tidigt som möjligt, redan i 3-4 årsåldern går det bra, säger Suss Åhman.

Då kan man ta det i portioner och det är naturligt att t.ex. prata om sexuella övergrepp med lite äldre barn om man redan tidigt berättat grunderna.

- Det finns ingen risk med att berätta för mycket för tidigt. Om barn inte förstår så förstår de helt enkelt inte.

Suss Åhman menar att man ska prata om sex med sitt barn, hellre för tidigt än för sent.

Om man pratat med en treåring om hur barn blir till så kan man samtidigt eller senare berätta att sex är nånting som vuxna kan ägna sej åt för att det är skönt.

Sex och sexuella känslor är ingenting att skämmas för men det är väldigt bra om ditt barn känner att hen kan prata med dej om sina känslor, menar hon.

Suss Åhman, sexualterapeut från Folkhälsan.
Suss Åhman, sexualterapeut från Folkhälsan. Bild: Yle suss åhman

Suss Åhman berättar för Ted Urho om hur man ska prata om sex för små barn. Intervjun i sin helhet finns här:

Ingen behöver vara rädd för att se BUU-klubben

BUU-ledaren, Jonathan ”Jontti” Granbacka försäkrar att ingen behöver vara rädd för att se på BUU-klubben.

“Vi gör eller berättar aldrig nånting som skadar barnen. Ibland kan det ändå finnas saker som barnen vill prata om efter att de sett programmet”, säger han.

- Det är bara roligt om det finns anledning till diskussion vid matbordet pga. nånting jag sagt eller gjort.

Gällande temat: ”Barn blir till” säger Jontti att informationen kommer att vara saklig och på barnens nivå. På måndag, onsdag och torsdag under vecka 47, 2017 berättar Jontti om hur barn börjar växa i en mammas mage.

”Vi gör gärna program som väcker tankar och föder diskussion"

BUU-klubben, på morsdagen 2010, fick en del föräldrar att reagera. Detta för att programledaren berättade om hur det gick till när hon, som barn, fick reda på hur barn blir till.

De föräldrar som tyckte till den gången var mest upprörda för att de ansåg att det inte är BUU-klubbens sak att ta upp ämnet.

Andra föräldrar var av den åsikten att BUU-ledaren berättade något som deras barn redan vet. Därför var det ingenting att bli upprörd över.

Vi gör gärna program som väcker tankar och föder diskussion säger programledaren Jonathan ”Jontti” Granbacka. BUU-klubben måste hänga med i det som händer i världen.

Vår uppgift är att ta upp även svåra saker som barn och vuxna behöver ventilera. Sex och sånt är en av de trevligare ”svåra sakerna” fastslår Jonathan ”Jontti” Granbacka.

“Bänka er gärna framför skärmen och titta på detta tillsammans med era barn 20-26.11.2017”, säger programledaren Jonathan Granbacka.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • BUU-appen: en lekplats att utforska i egen takt

  Vad är BUU-appen? Vad kan man göra där? Svaren finns här!

  BUU-klubbens app får ett nytt juligt utseende och ett minispel med jultema. Appeninnehåller inget material som inte är lämpligt för barn och materialet är underhållande, säger appens kodare Dan Huiko.

 • Vi ger ut 24 helt nya finlandssvenska sagor - här hittar du dem!

  Älgen Emil, Bubba Kanin och Fiskmåsen Tova på äventyr.

  I sagorna följer vi med Älgen Emil, Bubba Kanin och Fiskmåsen Tova på deras äventyr på Klövholmen ute i skärgården. Äventyren läses upp av Oskar Pöysti och hittas bakom luckorna i BUU-klubbens julkalender på Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Många julkalendrar i år – alla hittar en favorit

  På Svenska Yle finns ett brett utbud av julkalendrar i år.

  Ett brett utbud av julkalendrar finns på Svenska Yle i år. Förutom BUU-klubbens julkalender i Korvatunturis bibliotek som sänds varje dag från och med 1 december kan man se andra julkalendrar, bland annat Barna Hedenhös uppfinner julen.

 • Finland 100 år ur barnperspektiv

  Visst kan man berätta om historia för småbarn!

  Visst kan man berätta om historia för småbarn! Låt barnen följa med Oskar Pöysti och lära sig vad som hände när Finland blev självständigt.

 • Bärtils bokklubb: BUUs boktips

  Här är listan på böckerna i Bärtils bokklubb under våren.

  BUU-klubbsledarna tipsar om böcker att läsa tillsammans och titta i. Här är listan på de bilderböcker som under våren syns i BUU-klubben inom ramen för läskampanjen Bärtils bokklubb.

 • Hjälp familjer via luciainsamlingen

  Tongåvan är med i luciainsamlingen.

  Tongåvan är med i luciainsamlingen också i år. Insamlingsmedlen går till att hjälpa utsatta familjer. Det kan handla om arbetslöshet, sjukdom eller bristande nätverk som som gör vardagen svår.

 • Barn i 100 år

  Dramaserie om barn i Finland under 100 år.

  En dramaserie om barn i Finland under100 år av självständighet.

 • Sluta aldrig att tala om mobbning

  Barnens egna berättelser om hur de upplevt mobbning.

  Under hösten bad Hajbo barn skicka in sina berättelser om hur de upplevt mobbning. Förvånansvärt många barn tog kontakt och berättade att de blivit mobbade och utfrysta. Många var också villiga att dela med sig av sin mobbningshistoria.

 • Hajbo vill engagera 8–13-åringarna

  Producenten Sandra Wikstrand vill skapa en dialog.

  – Vi vill skapa en dialog och vara en källa till inspiration i 8-13-åringarnas vardag, och därför jobbar vi webben och nätet först, säger producenten för Hajbo Sandra Wikstrand på Svenska Yle.

 • Kocka på

  Matglädje för småbarn

  Här får du många roliga tips på vad man kan kocka tillsammans med barn.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

 • 20 år med BUU-klubben

  BUU-klubben fyller 20, får sin trettionde programledare.

  Under sina tjugo år har BUU-klubben utvecklats till en central svenskspråkig platform för barn i Finland. BUU-klubben stärker barnens identitet och lotsar dem både in i vardagens mysterier och ut i världen.

Nyligen publicerat - Barn