Hoppa till huvudinnehåll

Danmark fullbordade nordisk VM-succé

Danmark avancerade till VM-slutspelet i fotboll.
Danmark, lett av en fantastisk Christian Eriksen, avancerar till VM-slutspelet i fotboll. Danmark avancerade till VM-slutspelet i fotboll. Danmarks herrlandslag i fotboll,Christian Eriksen,fotboll,Kvalspelet till världsmästerskapet i fotboll

För första gången någonsin deltar tre nordiska länder i VM i fotboll. Det blev klart efter att Danmark besegrade Irland med 5–1 på bortaplan på tisdagskvällen. Matchvinnare? Christian Eriksen med tre fantastiska långskott.

Det första kvalmötet i Köpenhamn länderna emellan hade slutat oavgjort och mållöst. Men i Dublin blev kvällen målrik och trots att Irland inledde målskyttet var det Danmark som fick fira rejält.

Shane Duffy nickade in matchens öppningsmål efter sex minuters spel, men sedan var det Danmark för hela slanten. Först utjämnade Andreas Christensen och sedan tog matchens främsta segerarkitekt Christian Eriksen över tyglarna med tre mål i rad som säkrade att Danmark skulle komma att bli ett VM-lag anno 2018.

Hoppa över Twitterpostning

Nicklas Bendtner fastställde slutresultatet 5–1 på straff på övertid. Tottenham-spelaren Eriksen lyckades i målskyttet hela elva gånger i VM-kvalet.

Nordisk succé

Danmarks kvalseger över Irland innebär att Norden representeras i VM av tre länder för första gången någonsin. Island hade säkrat sin VM-biljett redan tack vare gruppsegern, Sverige knep VM-platsen i duellen mot Italien.

Hoppa över Twitterpostning

Senast Danmark spelade i VM var år 2010 i Sydafrika. Via denna länk kan man se matchens höjdpunkter.

Hoppa över Twitterpostning

Två VM-platser återstår ännu att delas ut. Vinnarna i dubbelmötena mellan Nya Zeeland och Peru samt Australien och Honduras avancerar till VM i fotboll som startar den 14 juni 2018. VM går av stapeln i Ryssland.

Hoppa över Twitterpostning

  • Raseborg sväljer inte Nordkalks stora planer i Svartå

    Miljö- och byggnadsnämnden vill begränsa maximimängden.

    Företaget Nordkalk vill bryta nästan fyra gånger mera kalksten i framtiden vid sitt kalkbrott i Svartå. Miljö- och byggnadsnämnden i Raseborg vill att myndigheterna begränsar maximimängderna kalk- och sidosten som bryts och krossas.

  • Rysk OS-vinnare livstidsavstängd

    IOK fortsätter att straffar ryska idrottare.

    Fyra ryska skidåkare är avstängda på livstid från OS. Nu har Internationella olympiska kommittén (IOK) stängt av fyra skeletonåkare, också de på livstid, skriver IOK på sin webbplats.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport