Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingförläggningen i Evitskog stängde dörrarna för gott

Evitskogs mottagningscentral i Kyrkslätt.
Nu är dörrarna till flyktingförläggningen i Evitskog stängda för gott. Evitskogs mottagningscentral i Kyrkslätt. Evitskog,mottagningscentraler,byggnader

I måndags åkte personalen hem från flyktingmottagningen i Evitskog för sista gången. Trots vemod har personalen under den sista tiden hunnit acceptera stängningen. Många fortsätter jobba inom samma bransch.

Det slutgiltiga beskedet om att flyktingförläggningen i Evitskog i Kyrkslätt skulle stängas kom i augusti och de sista asylsökande flyttade ut för omkring en månad sedan.

Sedan dess har personalen jobbat med att återställa utrymmena till det skick de var när man flyttade in år 2015.

– Till en början kändes det som en spökstad, men den sista månaden har nog gått snabbt och det har funnits mycket att göra in i det sista, säger Björn Paasonen, som har jobbat som handledare.

Mottagningscentral i Evitskog
Björn Paasonen är stolt över det jobb som han och hans kollegor gjort här de senaste åren. Mottagningscentral i Evitskog asylsökande

Under de sista dagarna har personalen använt sig av fotografier för att se till att alla utrymmen är i ursprungskick.

Kostnaderna orsaken till stängning

Migrationsverket stängde förläggningen för att den varit för dyr i drift. Paasonen tycker att man inte sett på helheten när man har gjort bedömningen.

– Den finns en del missuppfattningar varför det har kostat för mycket. Med det nya kontraktet vi skulle ha skrivit på med hyresvärden så skulle vi ha blivit den billigaste flyktingförläggningen i södra Finland, säger Paasonen.

Enligt honom har man inte tagit hänsyn till att man inkvarterat fler asylsökande än vad som var budgeterat och att man i början hade stora investeringskostnader.

Med facit på hand sköttes mottagningen ypperligt― Björn Paasonen

Paasonen säger att man under den sista tiden har kunnat behandla att förläggningen ska stänga och har accepterat situationen.

– Åtminstone för min del så var det jobbigare när beskedet kom, än nu under de sista dagarna. Vi har hunnit diskutera stängningen inom personalen vilket man måste göra.

Bagagelucka i bussen.
Den 15 oktober lämnade de sista asylsökande flyktingförläggningen i Evitskog. Bagagelucka i bussen. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn bussar,bagage,Evitskog,mottagningscentralen i evitskog

Han säger att han trots stängningen är stolt över det arbete som utförts.

– Med facit på hand så sköttes förläggningen ypperligt. Det kan man se till exempel eftersom Migrationsverket ska börja driva nya flyktingförläggningar enligt Evitskogs modell.

De asylsökande som bodde på flyktingförläggningen har omplacerats till Vanda, Esbo samt Kauhava i södra Österbotten.

Vad som kommer att hända med de tomma byggnaderna är inte klart i nuläget.

Omkring hälften av personalen har hittat nya arbetsplatser inom samma bransch.

– Själv har jag inte ens börjat söka ännu. Det har varit ett intensivt jobb och jag tar och pustar ut någon vecka innan jag sätter igång igen. Vad jag ska jobba med nu vet jag inte ännu, säger Paasonen.

Artikeln uppdaterad. Ordet 'mottagningscentral' har ersatts med 'flyktingförläggning'.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen