Hoppa till huvudinnehåll

Laukkanen: Jag har insett att jag är en av medaljkandidaterna

Mari Laukkanen hör till de intressantaste skidskyttarna att följa i årets världscup. Fjolårssäsongen slutade i succé. Nu är förhoppningarna stora på att succén får fortsättning.

Förra säsongen började lite knaggligt, men efter julpausen började saker och ting falla på plats. I VM skrällde Mari Laukkanen med en fjärde plats på distansen. Dessutom var hon åtta i längdspåren i Lahtis-VM.

Säsongen fick sin kulmen i det sista tävlingsveckoslutet för säsongen. I Oslo blev det två segrar, karriärens första världscupsegrar.

På gränsen hela tiden

Framgångarna ifjol har gett Laukkanen en rejäl dos med självförtroende. Till årets säsong har hon tränat hårdare än tidigare. Formen är bättre än någonsin förr. När den inhemska längdåkningssäsongen startade i Vuokatti visade Laukkanen i sprinten att träningen gett resultat.

– Jag har varit på gränsen till att träna för hårt hela tiden. Det är en svår balans och vissa återhämtningsperioder har jag fått förlänga för att inte gå över gränsen. Men om man vill ha framgång måste man ta lite risker, säger Laukkanen då Yle Sporten besöker henne hemma i Österrike.

Mari Laukkanen på stavgångsträning
Mari Laukkanen har i sommar tränat mycket hemma i Österrike. Mari Laukkanen på stavgångsträning Bild: Yle Mari Laukkanen

Till årets säsong kommer hon som en av dem som förväntas knipa framskjutna placeringar. Även Laukkanen själv har stora förväntningar och sticker inte heller under stol med dem.

– Efter framgången ifjol har jag nu insett att jag faktiskt kan kämpa om framgång och att jag hör till medaljkandidaterna i OS. En OS-medalj är såklart målet, det är helt klart. Att vara i sådan form att man kan kämpa om medaljer har varit mitt stora mål hela tiden och nu är jag där.

Mari Laukkanen träningskjuter inomhus
Mari Laukkanen har fått hjälp med skyttet. Mari Laukkanen träningskjuter inomhus Bild: Yle Mari Laukkanen

Skytte har varit akilleshälen för Laukkanen. Under några år har hon medvetet jobbat för att få skyttet att bli säkrare. I Österrike har hon fått hjälp av olympiska forskningscentret i Salzburg. Där har hennes skytte analyserats i minsta detalj och utgående från resultaten har det sedan gjorts justeringar i skjutställningen och med geväret.

– De här analyserna har varit väldigt nyttiga. För tre år sedan då jag kom hit första gången hade jag till exempel bara 0,9 kg tryck mot axeln från gevärsstocken. Nu är det nästan fem kilogram. Det gör att skyttet är mycket stadigare.

– Det kan också handla om små saker men tillsammans gör de stor skillnad i själva skytteprestationen, förklarar Laukkanen.

OS med två grenar?

När OS går av stapeln i februari i PyeongChang kan vi få se Laukkanen delta i två grenar. Förutom skidskyttet har hon också signalerat intresse för att delta i längdåkningsspåret, framför allt sprintstafetten intresserar. Dessutom passar det ihop med skidskytteprogrammet under OS.

Med Laukkanen i toppform är hon säkert ett intressant namn för längdåkningens chefstränare Reijo Jylhä.

– Visst är jag intresserad, men det är ett val som görs senare, säger Laukkanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport