Hoppa till huvudinnehåll

Merkel vid klimatmötet: Vad säger hon om kolkraften?

Angela Merkel.
Angela Merkel. Angela Merkel

Vid det internationella klimatmötet i Bonn i Tyskland riktas blickarna idag mot förbundskansler Angela Merkel, då hon tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron besöker mötet.

I de pågående tyska regeringssonderingarna är temat miljö och klimatuppvärmning en av de största tvistefrågorna.

Enligt den information som hittills har läckt ut från de pågående samtalen mellan kristdemokrater, liberaler och de gröna, tyder det mesta på att ekonomiska aspekter verkar köra över miljöhänsyn.

De gröna är framför allt kritiska till förbundskanslerns hållning i frågan om kolkraft, men Merkel själv betonar att allt handlar om en balansgång.

– Som högt utvecklade industriländer är det vår uppgift att föra fram miljövänlig teknologi.

– Viktigt är också att trygga arbetsplatserna samtidigt som vår ekonomi fungerar som något av en förebild för andra länder, konstaterar förbundskansler Angela Merkel i sin egen poddsändning kring klimatmötet i Bonn.

Bil- och kolkanslern

Att Tyskland och den som ”klimatkanslern” kallade Merkel är goda förebilder i fråga om till exempel koldioxidutsläpp är det ändå allt fler som betvivlar.

Gång på gång har Merkel och hennes ministrar sett till att till exempel den tyska bilindustrin inte kommer till skada av alltför stränga klimatkrav.

Nu senast blev det här klart då EU-kommissionen i förra veckan presenterade sina planer på hur utsläppen ska minskas under kommande år.

Emmanuel Macron och Angela Merkel
Förbundskansker Merkel och president Macron. Emmanuel Macron och Angela Merkel Bild: EPA-EFE/YOAN VALAT Emmanuel Macron,Angela Merkel,Frankrike,Tyskland

Också i samband med den så kallade dieselskandalen inom den tyska bilindustrin har Merkel varit mer än måttlig i sin kritik gentemot biltillverkarna.

Den tyska energiomställning som går under namnet Energiewende och som startades av Merkel har visserligen lett till att mängden förnyelsebar energi märkbart har ökat, men samtidigt har också mycket kärnkraft ersatts med billig och smutsig kolkraft.

Vill trygga arbetsplatser

Kolkraften täcker idag över 40 procent av det tyska energibehovet och från de pågående tyska regeringssonderingarna kommer bud om att det sannolikt kommer att förbli så också under de närmaste åren.

De grönas krav på att stänga de tjugo smutsigaste tyska kolkraftverken fram till år 2020 och att helt avskaffa kolkraften fram till år 2030 skjuts ner av såväl kristdemokrater som liberaler.

Det här motiverar man bland annat med att man vill trygga arbetsplatserna inom energibranschen och delar av industrin.

– Om vår tunga industri flyttar till länder där miljöbestämmelserna inte är så stränga gagnar det inte heller klimatet, säger Merkel som själv i tiderna var tysk miljöminister under Helmut Kohl.

För kristdemokraternas del handlar det också om hänsyn till vissa väljare.

Betydande delar av den tyska kolindustrin är koncentrerad till den östliga delstaten Sachsen där kristdemokraterna i förbundsdagsvalet förlorade stora mängder röster åt det högerpopulistiska partiet AfD.

Målet omöjligt att nå

Faktum är ändå att Tyskland för tillfället inte ser ut att klara av de själv uppställda målen att minska koldioxidutsläppen med 40 procent fram till år 2020.

Sett till jämförelseåret 1990 ser det nu ut som om man endast kommer att klara av en minskning på ungefär 32 procent.

Under de senaste åren har minskningen av koldioxidutsläppen utvecklat sig till en mödosam affär, under år 2016 registrerade man till och med en liten ökning som bland annat hängde ihop med vädret och den ökande trafiken.

Att man hittills ändå kommit upp till en minskning på 30 procent hänger för Tysklands del på 1990-talet och nedkörningen av den tunga och smutsiga industrin i det tidigare DDR.

Vid klimatmötet i Bonn hoppas man nu i alla fall på klara signaler från tyskt håll.

– All energiproduktion som hör 1900-talet till måste avskaffas och Europa måste gå över till förnyelsebara energikällor och förbättra energieffektiviteten.

– Det här är budskapet vi vill höra från Merkel och Macron i Bonn idag, säger Pierre Cannet från Världsnaturfonden WWF.