Hoppa till huvudinnehåll

Minister Saarikko ryter till mot vårdjättarna: "Varför kräver ni valfrihet samtidigt som ni cementerar det nuvarande systemet?"

Annika Saarikko.
Annika Saarikko. Bild: Lehtikuva Annika Saarikko

Regeringen är bekymrad över hur valfriheten ska gå att genomföra i Lappland då kommunerna har kommit överens om att utlokalisera centralsjukhuset i sydvästra Lappland åt Mehiläinen.

Sjukvårdsdistriktet består av kommunerna Kemi, Keminmaa, Simo, Tervola, Torneå samt Övertorneå.

Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (c) är besviken på hur de stora vårdbolagen agerar.

- Det väcker förundran då storföretagen önskar en stark valfrihet och många vårdproducenter samtidigt som de cementerar nuläget i samråd med kommunerna.

Mehiläinen är ett av de tre stora vårdbolagen som väntas gynnas av den eventuella valfriheten i social- och hälsovårdsreformen.

Kommunerna i sydvästra Lappland har redan godkänt ett avtal om att överföra vården till Mehiläinen. Däremot har sjukvårdsdistriktet ännu inte behandlat ärendet och därför har inget slutligt avtal undertecknats.

Ministeriet försöker förhindra utlokaliseringen av sjukhuset

Social- och hälsovårdsministeriet försöker febrilt komma på sätt att förhindra utlokaliseringen av sjukhuset. Ifall avtalet undertecknas kommer det att vålla problem då hälsovårdsreformen ska implementeras.

- Ett avtal på 15 år är långt. Ifall kommunerna vill säga upp kontraktet i förtid skulle det enligt min förståelse kunna leda till att kommunerna skulle vara tvungna att betala skadestånd på upp till 100 miljoner euro, påpekar Saarikko.

Staten undersöker ifall de kunde förhindra avtalet genom undantagslagar som förbjuder landskapen från att fatta beslut som motverkar social- och hälsovårdsreformen som ska träda i kraft 2019.

Varför vill ministeriet förhindra planerna?

I grund och botten handlar det om en rädsla för att fenomenet sprids i syfte att bevara de sjukhus som idag existerar.

- Det finns en stor vilja lokalt att bevara sjukhuset så som det verkar i dag, medan det nationella målet är att fördela arbetet, säger Saarikko.

På ministeriet är man rädda för att också andra områden vill bevara sina sjukhus genom långa och kraftigt bindande avtal med privata företag. Enligt Yles uppgifter ska Social- och hälsovårdsministeriet förhindra dylika försök på andra orter.

Yle har också kommit över uppgifter om att regeringen kommer att skärpa lagen kring utlokaliseringen av hälsovården så att det inte ska vara möjligt att utlokalisera sjukhuset.

Ursprungsartikeln är skriven av Maria Stenroos på Yle Uutiset.

Benämningen på området rättades klockan 17.44

Saarikkos titel ändrad till familje- och omsorgsminister kl. 22.21

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes