Hoppa till huvudinnehåll

Överkommissarien som ger en del asylsökande mera råd än andra: "Jag borde vara neutral"

Överkommissarie Mats Lagerstam.
Överkommissarie Mats Lagerstam. Överkommissarie Mats Lagerstam. Bild: Marica Hildén / Yle Raseborg,Västnyland,mats lagerstam

Överkommissarie Mats Lagerstam vid Raseborgspolisen har som uppgift att berätta om Migrationsverkets negativa beslut för asylsökande. Han ger dem råd hur de ska göra för att få stanna i Finland.

De personer som samhället skulle kunna ha nytta av får mera hjälp.

Mats Lagerstams hjärta brinner för arbetsamma unga män och för dem som är äldre och sjuka. Men det är i synnerhet barnfamiljer som lockar hans känslor upp till ytan.

Barn som sitter bakom ett fotbollsmål.
I september 2015 kom de första personerna till flyktingförläggningen i Mjölbolsta i Karis. Barn som sitter bakom ett fotbollsmål. Bild: Yle/Tove Virta mjölbolsta flyktingförläggning

Överkommissarien ger de asylsökande råd hur de ska gå vidare då Migrationsverket har gett ett negativt besked.

Han hjälper även dem som inte har hållit sig inom lagens ramar, men han sätter inte lika mycket tid på deras rådgivning.

Det är ett medvetet beslut att ge mera råd åt dem som Finland skulle ha nytta av i framtiden, säger Mats Lagerstam.

Polisens otacksamma roll

De asylsökande i Västnyland som får ett negativt besked av Migrationsverket blir kallade till polishuset på Formansallén 4 i Ekenäs.

Migrationsverket meddelar själv om positiva beslut.

- Polisen har den otacksamma rollen att delge negativa beslut, säger Mats Lagerstam.

Albanska kvinnor spelar fotboll i Mjölbolsta.
Asylsökande spelar fotboll i Mjölbolsta. Albanska kvinnor spelar fotboll i Mjölbolsta. Bild: Yle/Tove Virta albanska kvinnor

Han har jobbat med det här i ett och ett halvt år tillsammans med en byråsekreterare som gör mycket av pappersjobbet.

Det är ingen lätt uppgift, säger Lagerstam.

Familjer och äldre får hans känslor upp till ytan, men det finns även personer som Lagerstam tycker att kan returneras till det egna landet.

Familjen vågade inte komma till polisstationen

Mats Lagerstam har den senaste tiden arbetat med en familj från Irak som kom till Finland för ungefär två år sedan.

Familjen bor i Hangö och vågade inte komma till polisstationen där Lagerstam väntade på dem tillsammans med en tolk för att berätta om det negativa beslutet.

- De trodde att vi skulle forsla dem till flygfältet och skicka hem dem. Vi kontaktade flyktingförläggningens personal i Hangö och förklarade att polisen bara vill ställa några frågor och ge råd hur de ska göra nu.

Raasepori resort i Raseborg.
Asylsökande kom också till Raasepori resort i Karis hösten 2015. Raasepori resort i Raseborg. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Raseborg,raseborg resort

Mats Lagerstam väntade på en familj med två vuxna och tre barn. Det dök upp två vuxna och fyra barn.

Den yngsta var en pojke på fem månader som fötts i Finland.

- Det visar att systemet inte hänger med verkligheten. Det sades inget om fyra barn i handlingarna från Migrationsverket och Västra Nylands polisinrättning i Esbo.

Lagerstam: Jag borde vara neutral

Mats Lagerstam berättade sedan för familjen hur den kan gå till väga för att eventuellt kunna stanna i Finland.

Familjen har fått negativt besked från både Migrationsverket och Helsingfors förvaltningsdomstol.

Utsikt från tornet på Drottningberg i Hangö.
Mats Lagerstam jobbar nu med en asylsökande familj som bor i Hangö. Utsikt från tornet på Drottningberg i Hangö. Bild: Yle/ Veronica Montén Västnyland,Hangö,utsiktstorn,Hangö hamn,östra hamnen

Familjen borde frivilligt ha avlägsnat sig från landet, men väntar just nu på besked om de kan överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen.

Får du hjälpa familjen, eller borde du ha en neutral attityd?

- Det är klart att utgångsläget är att jag borde vara neutral och inte ge rum för känslor. Men jag upplever inte att det är förbjudet att ge råd.

Lagerstam säger att han tyckte att det skulle vara orättvist och fel mot familjen att inte ge råd hur de ska gå vidare med asylprocessen.

- Alla barn betedde sig bra trots att vi satt i ett litet rum och föräldrarna var väldigt sympatiska. De frågade råd av mig och jag berättade.

Föräldrar kan bli ganska desperata

Lagerstam träffar i medeltal fem till sex personer per vecka som får ett nej från Migrationsverket.

Ungefär varannan vecka är det familjer som kommer till polishuset i Ekenäs för att höra samma sak.

- Jag har träffat familjer där någon av föräldrarna kunnat bli ganska desperat, skrikit, slagit i väggen och stampat med fötterna. Jag har inte upplevt fysiskt våld mot mig eller någon annan polis, trots att de kan bli helt ifrån sig.

Ett stort gult hus i Ekenäs som är Raseborgs polisstation.
Asylsökande personer kommer till polishuset i Ekenäs för att höra att de får negativt besked på sin ansökan. Ett stort gult hus i Ekenäs som är Raseborgs polisstation. Bild: Marica Hildén / Yle Västnyland,Raseborg,raseborgs polisstation

Största delen vet ändå varför de är kallade till polishuset, så de har hunnit förbereda sig mentalt.

"De kan returneras till sina hemländer"

Situationen är inte heller lätt för Mats Lagerstam. Det beror på vem han möter.

- Det finns ju sådana personer som hunnit ställa till med ett och annat. Jag tycker att vi har tillräckligt av dem.

- Då kommer känslorna inte upp på ytan, utan jag tycker att de kan returneras till sina hemländer, vi måste inte ha dem här.

Jag vet inte om jag kan säga att jag inte får, men jag behöver inte göra det heller― Överkommissarie Mats Lagerstam

Då Mats Lagerstam träffar en sjuk åldring som fått ett nej till svar, så börjar han fundera på hälsovården om han eller hon blir skickad tillbaka till sitt hemland.

- Livet skulle vara mycket lättare för den personen om denna kunde stanna här.

Valet är Lagerstams eget beslut

Lagerstam fortsätter att berätta om tre män som har fått negativa besked, men som han tycker att är duktiga då de har olika arbeten under tiden de ansöker om asyl.

- Jag förstår inte varför samhället inte skulle kunna ta emot dem och acceptera dem.

Hjälper du en del mera än du borde, eller får göra?

- Jag vet inte om jag kan säga att jag inte får, men jag behöver inte göra det heller.

- Jag kunde helt kallt säga att så här är det, tack och adjö. Men jag har jobbat i krisområden så jag tror att jag har en litet humanare inställning än många andra.

Har du fått på pälsen för den här inställningen?

- Nej, men jag har fått på pälsen så många gånger förut att litet till inte gör så stora hack någonstans.

Bagagelucka i bussen.
Flyktingförläggningen i Hangö fortsätter tills vidare, meddelade Migrationsverket i september. Bagagelucka i bussen. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn bussar,bagage,Evitskog,mottagningscentralen i evitskog

Det är mitt eget beslut, säger Lagerstam.

- Jag tror inte att någon på högre ort vet något och det är inte något jag försöker dölja. Om någon klassas som riskperson, så har jag en annan polis med i rummet eller i närheten, så mina kolleger ser och hör vad jag säger. Jag har ännu inte fått negativ respons uppifrån.

Du kan ju göra val: Den här personen beter sig inte som folk, så den kan åka. Det blir ett val?

- Det stämmer. Det blir det val. Jag berättar åt alla vilka möjligheter de har, även om de inte klassas som Guds bästa barn. Men det är klart att jag använder mera tid för dem som jag gillar mera och som jag ser att hellre får en chans i vårt samhälle.

Tycker du att det är okej?

- Absolut. Det är det enda jag kan bistå dem med.

Är det vanligt att polisen arbetar efter en känsla?

- Det vågar jag inte säga något om. Vi har vårt huvudkontor i Esbo, men jag har inte frågat råd därifrån och ingen har gett mig råd heller.

Vad tycker du om Migrationsverket?

- Det är bättre att jag inte säger något om det. Jag utgår från att de har sina order och att de försöker så gott det går.

Mjölbolsta sjukhus blir flyktingförläggning
Migrationsverket meddelade också i september att flyktingförläggningen i Mjölbolsta öppnar igen. Mjölbolsta sjukhus blir flyktingförläggning Bild: Yle/Monica Slotte flyktingförläggning

Lagerstam önskar att både rikspolitiker och lokala politiker skulle vara mera positivt inställda till att ta emot flyktingar och asylsökande.

- Vi har ju tomma lägenheter i Pojo, Karis och Ekenäs, så det finns plats för folk.

Politikern i polisen tittar fram

Mats Lagerstam är inte bara överkommissarie, han är också invald i Raseborgs fullmäktige som en av de socialdemokratiska representanterna.

Han konstaterar att som politiker ser han att folk är missnöjda med att inflyttningen till Raseborg är liten, och det är äldre som väljer att flytta till orten.

- Vi finländare är dåliga på att göra barn, så den irakiska familjen är ett gott exempel på sådana som vi behöver.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland