Hoppa till huvudinnehåll

Sydafrikas president Zuma: Mugabe har försatts i husarrest i Zimbabwe

Kvinna läser tidning i Zimbabwe
Kvinna läser tidning i Zimbabwe Bild: EPA-EFE/AARON UFUMELI Zimbabwe,Robert Mugabe,statskupper,armeer

Militären i Zimbabwe verkar ha kontroll över landet samtidigt som generaler ihärdigt har försökt förneka att så skulle vara fallet.

Enligt Sveriges Radio skulle landets vicepresident Emmerson Mnangagwa - som fick sparken tidigare - återvända till Zimbabwe och sväras in som ny president.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har Sydafrikas president Jacob Zuma har talat med Zimbabwes president Robert Mugabe.

Mugabe uppges ha sagt att han hålls i sitt hem, och att han mår bra.

Det är inte helt klart var hustrun Grace befinner sig. Enligt vissa källor har hon flytt till Namibia.

Detta är klimax på en långvarig maktkamp

Nu vill man få president Robert Mugabe att meddela att han avgår - och kanske också ge honom en möjlighet att avgå med en viss värdighet i behåll.

Det är fråga om en politisk kupp - inte en militärkupp. Det är armén som nu ser till att den avsatta vicepresidenten Emmerson Mnangagwa kommer in på scen, bedömer Sveriges Radio.

- Detta är klimax på en långvarig maktkamp.

Vicepresident Emmerson Mnangagwa (till vänster) tillsammans med president Mugabe i parlamentet i Harare den 8 december 2016.
Vicepresident Emmerson Mnangagwa (till vänster) tillsammans med president Mugabe i parlamentet i Harare den 8 december 2016. Vicepresident Emmerson Mnangagwa (till vänster) tillsammans med president Mugabe i parlamentet i Harare den 8 december 2016. Bild: EPA-EFE/AARON UFUMELI Robert Mugabe,Zimbabwe,Emmerson Mnangagwa

Maktkampen står främst mellan de som står Emmerson Mnangagwa nära och de som står presidentens hustru Grace Mugabe nära.

Kamp om makten efter Mugabe

 • Robert Mugabe är vid 93 års ålder världens äldste ledare, och en av de afrikanska ledare som suttit längst vid makten.
 • Frågan om vem som ska ta över efter honom har accelererat till en maktkamp mellan olika fraktioner.
 • I början av november fick landets 75-årige vicepresident Emmerson Mnangagwa, även kallad "Krokodilen", sparken från sin post. Mnangagwa är veteran från landets självständighetskamp och har starkt stöd av militären.
 • På andra sidan i maktkampen står den 93-årige presidenten Robert Mugabes 52-åriga hustru Grace Mugabe, som verkar trakta efter sin makes jobb när han dör eller blir för sjuk för att behålla sin post. Och om Grace Mugabe inte får jobbet så vill hon åtminstone försäkra sig om att hon går säker under en ny ledning i landet.
 • Landets arméchef Constantino Chiwenga krävde ett dygn före den påstådda kuppen ett omedelbart stopp för "utrensningar" inom regeringspartiet Zanu-PF av tidigare medlemmar i 1970-talets självständighetsrörelse. Chiwenga förklarade då också att militären inte kommer att "tveka att gå in" för att försvara revolutionen.
 • Grace Mugabe stöds av bland annat Zanu-PF:s ungdomsförbund som under dagen anklagade militärledningen för att underminera författningen genom sitt hot att ingripa i politiken.


(FNB-TT)

Krigsveteranorganisation kräver att Mugabe avlägsnas

- Zimbabwes president Robert Mugabe bör avlägsnas från sin post som landets ledare och som första sekreterare för det styrande Zanu-PF-partiet, säger Victor Matemadanda, generalsekreterare för landets inflytelserika organisation för krigsveteraner.

Matemadanda sade i dag vid en presskonferens att militärens övertagande av kontrollen innebär något gott för Zimbabwe.

Militärfordon i Harare - men lugnt

President Robert Mugabes långvariga grepp om Zimbabwe försvagades dramatiskt i och med att militärfordon rullade in på huvudstaden Harares gator, bland annat utanför parlamentsbyggnaden.

Militärfordon på gatorna i Harare 15.11.2017
Militärfordon på gatorna i Harare 15.11.2017 Bild: AFP / Lehtikuva Zimbabwe,Robert Mugabe,statskupper,militärkupper,harare

Det har hörts skottlossning i närheten av presidentens residens i Harare men läget i huvudstaden uppges vara lugnt.

Enligt Sveriges Radio känner sig många i Zimbabwe ambivalenta.

En del känner sig mycket lättade och glada inför en förändring medan andra oroar sig över vad som nu kommer att hända och hur övergången kommer att sluta.

Många frågar sig om ett maktskifte kan ske via en demokratiskt process.

President Mugabe och hans familj sägs vara i säkerhet

Militären har tagit över den statliga televisionen.

President Mugabe och hans familj befinner sig i trygghet och deras säkerhet är garanterad, sade generalmajor Sibusiso Moyo i ett uttalande i dag.

Zimbabwes arméchef general Constantino Chiwenga varnade på måndagen för att armén kan tvingas agera om inte "utrensningarna" inom det styrande partiet Zanu-PF upphör.
Zimbabwes arméchef general Constantino Chiwenga då han höll sitt tv-tal på måndagen. Zimbabwes arméchef general Constantino Chiwenga varnade på måndagen för att armén kan tvingas agera om inte "utrensningarna" inom det styrande partiet Zanu-PF upphör. Bild: AFP / Lehtikuva Zimbabwe

Militären har ihärdigt förnekat att det skulle röra sig om en statskupp.

Militären säger sig bara vara ute efter vissa "kriminella" personer i president Mugabes närmaste krets. Enligt militärens uttalande har dessa personer förorsakat landet ekonomiskt och socialt lidande.

Militären talar om ett oblodigt maktskifte - en oblodig korrigering.

Ordet statskupp används inte - men Mugabe är president bara till namnet― Talesman för oppositionen till BBC

En representant för oppositionen säger till BBC att det är klart att militären inte vill tala om en kupp.

- Sådant säljer inte - det skulle fördömas. Men det verkar nog mycket klart att president Mugabe är president bara till namnet och att maktbefogenheterna nu finns hos militären, säger han.

Militären har kontroll över en paramilitär polisstyrka i huvudstaden Harare, uppger armékällor för nyhetsbyrån Reuters.

Sydafrika efterlyser fredligt maktskifte - erbjuder stöd

Sydafrikas president Jacob Zuma har meddelat att Sydafrika är redo att delta i arbetet med att finna en lösning på de politiska dödläget i Zimbabwe.

Zuma önskar att regeringen och armén i Zimbabwe kan lösa sina problem på ett vänskapligt sätt och han hoppas att ett maktskifte kan ske utan brott mot landets grundlag.

Militären kommer att hålla sig i bakgrunden som förr, men alla vet att om saker inte utvecklar sig som militären vill så ingriper den eftersom den verkliga maktfaktorn ligger där.― Zimbabweexperten Henning Helber

Kampen om vem som ska ta över efter den 93-åriga Mugabe har trappats upp under de senaste dagarna. Mugabe har styrt landet i 37 år.

Mugabe gav nyligen sparken åt sin vicepresident Emmerson Mnangagwa. Mnangagwa har varit Mugabes vapendragare i decennier och var en tippad efterträdare till president Mugabe.

Mnangagwa beskylldes för konspirationer och trolldom och flydde landet. En av dem som framförde de häftigaste anklagelserna var Mugabes 52-åriga fru Grace Mugabe.

Robert och Grace Mugabe 8.11.2017
Robert och Grace Mugabe 8.11.2017 Robert och Grace Mugabe 8.11.2017 Bild: AFP / Lehtikuva Grace Mugabe,Robert Mugabe,Zimbabwe

Avskedandet av Mnangagwa har setts som ett sätt att bereda väg för Grace Mugabe som har visat stort intresse för att ta över makten efter sin 93-årige make.

Mnangagwa har starka band till armén och säkerhetstjänsten.

Det enklaste sättet att visa upp en fasad av laglighet nu skulle vara att återutnämna Mnangagwa till vicepresident. Sedan kan Mugabe avgå.

- Jag tror att armén förhandlar med Mugabe, säger analytikern Derek Matyszak, till nyhetsbyrån AFP. Han arbetar vid ett institut för säkerhetsfrågor i Pretoria.

- Det enklaste sättet att visa upp en fasad av laglighet nu skulle vara att återutnämna Mnangagwa till vicepresident. Sedan kan Mugabe avgå.

Enligt Zimbabwes grundlag utses den första vicepresidenten automatiskt till president för 90 dagar om landets inte har en president.

Mnangagwa har sagt att han är redo att återvända till hemlandet om det styrande partiet avsätter Mugabe.

- Mnangagwa och hans anhängare kan bli det civila politiska ansiktet utåt i Zimbabwe, och då blir det troligen partiet Zanu-PF som fortsätter att styra landet, säger Zimbabweexperten Henning Helber till Sveriges Radio.

- Militären kommer att hålla sig i bakgrunden som förr, men alla vet att om saker inte utvecklar sig som militären vill så ingriper den eftersom den verkliga maktfaktorn ligger där.

Grace Mugabe inte så populär

- Grace Mugabe anses vara en girig och ambitiös person. Hon har aldrig varit särskilt populär bland befolkningen, konstaterar Zimbabweexperten Henning Helber.

Robert Mugabe - marxisten som blev diktator

 • Föddes 1924 i dåvarande Sydrhodesia, premiärminister 1980–87, president sedan 1987.
 • Utbildades av jesuiter, och arbetade på 1950-talet som lärare i det då nyligen självständiga Ghana. Då väcktes också hans intresse för marxismen.
 • Blev 1963 generalsekreterare i det nygrundade Zimbabwe African National Union (ZANU), en utbrytning ur den svarta befrielseorganisationen ZAPU, som kämpade för majoritetsstyre i Rhodesia.
 • Fängslades 1964 och ZANU förbjöds av den vita regimen.
 • Frigavs 1974 efter att ha ägnat fängelsetiden åt bland annat juridikstudier.
 • Blev 1976 ordförande för ZANU och överbefälhavare för dess gerillaarmé.
 • Spelade en framträdande roll vid Lancaster House-konferensen 1979 som ledde till Zimbabwes självständighet med majoritetsstyre.
 • ZANU-PF segrade stort i de första valen 1980.
 • Förvånade den vita minoriteten genom att som nyvald premiärminister tala om nationell försoning och gradvisa reformer; tonade redan under valrörelsen ned det marxistiska och revolutionära budskapet.
 • Genomförde regelrätta massakrer på civilbefolkningen med totalt cirka 20 000 dödsoffer i samband med ett väpnat motstånd i mitten av 1980-talet i Matabeleland.
 • Eftersträvade en enpartistat, dock utan att lyckas trots våldsamt förtryck av all opposition. Försökte år 2000 motarbeta den allt populärare oppositionsrörelsen MDC (Movement for Democratic Change)
 • Spelade ut jordfrågan på 1990-talet och tillät kaotiska och delvis våldsamma övertaganden av vitas jord, med bland annat svår matbrist som följd. Ekonomiska svårigheter började under 1990-talet undergräva hans starka position.
 • Började utveckla en bitter antivästlig politik och betecknade oppositionens anhängare som förrädare.
 • Hotade i ett tal år 2003 sina motståndare med mera våld och förklarade sig vara beredd att uppträda som en ”svart Hitler”.
 • Fick i parlamentsvalet 2008 färre röster än MDC:s ledare Morgan Tsvangirai. Samma sak skedde i presidentvalet. Mugabe segrade i den andra valomgången sedan motståndaren dragit sig ur efter att en våldsvåg med cirka 200 döda drabbat hans anhängare.
 • Återvaldes år 2013 med 61 procent av rösterna och ZANU-PF segrade stort i parlamentsvalen - men resultaten omgärdades av anklagelser om valfusk.

(Källa: Nationalencyklopedin)


Matabele blev Rhodesia som blev Zimbabwe

Cecil Rhodes i Sydafrika ville expandera norrut

 • Kring år 1840 grundades riket Matabele - som dock fråntogs sin självständighet då Cecil Rhodes i Sydafrika ville expandera norrut för att utnyttja naturrikedomar och bygga en järnväg från Kap till Kairo.
 • År 1888 tvingades Matabeles kung Lobengula skriva på ett avtal, och år 1890 grundades det av Cecil Rhodes ledda British South Africa Company, som lade under sig allt större landområden trots att folket reste sig mot inkräktarna.
 • Vid sekelskiftet hade motståndet kuvats. Järnvägsbyggen, guldgruvor och tobaksplantager lockade före första världskriget över 25 000 vita kolonister till landet - som nu kallades Rhodesia.

Den brittiska kronan bildade den självstyrande kolonin Sydrhodesia 1923

 • År 1923 övergick området till den brittiska kronan och blev den självstyrande kolonin Sydrhodesia.
 • Under de följande trettio åren steg de vitas antal till mer än 150 000. Den afrikanska befolkningen hölls nere med metoder av ungefär samma slag som i Sydafrika (infödingsreservat, passlagar, rasåtskillnad på offentliga platser och diskriminering av svarta på arbetsmarknaden).
 • De svarta började organisera sig för sina rättigheter.

Ian Smith proklamerade ensidigt en självständighetsförklaring för Rhodesia 1965

 • Kampen mot det vita minoritetsstyret skärptes år 1965 då minoritetens mest extrema företrädare Ian Smith proklamerade en ensidig självständighetsförklaring för landet som döptes till Rhodesia.
 • Majoritetsbefolkningens företrädare inledde en väpnad kamp mot Ian Smiths regim.
 • I mitten av 1970-talet började Sydafrika och västmakterna sätta kraft bakom sanktioner mot Ian Smith.

Självständighetsförhandlingarna fördes i London

 • Självständighetsförhandlingarna fördes i Lancaster House i London hösten 1979. De första allmänna valen hölls i februari 1980.
 • I april 1980 blev Zimbabwe självständigt med Robert Mugabe som premiärminister för en samlingsregering.
 • Sedan självständigheten är Zimbabwe enligt författningen en demokratisk, parlamentarisk republik.

Zimbabwe är formellt en demokrati - men i praktiken styrt av diktatorn Mugabe

 • Landet har dock sedan dess styrts av Robert Mugabe och hans parti ZANU-PF och fungerat som en enpartistat som allvarligt kränkt medborgerliga rättigheter.
 • Zimbabwes första grundlag som självständigt land antogs 1980 och blev en kompromiss mellan Storbritannien och befrielserörelsen.
 • Författningen garanterade ett mångpartisystem men införde under tio år en särskild kvot för vita som innebar att 20 av de 100 parlamentsmandaten tillföll dessa. Lagen förbjöd även konfiskering av jord utan ersättning.
 • ZANU och dess ledare Robert Mugabe har under självständigheten dominerat den politiska scenen.
 • År 1987 tog Mugabe över presidentämbetet genom grundlagsändringar som avsevärt stärkte presidentens makt.
 • I mitten av 1990-talet försämrades ekonomin påtagligt. Ett nytt parti, MDC, under fackföreningsledaren Morgan Tsvangirai grundades 1999. MDC har under 2000-talet på allvar hotat ZANU-PF:s maktställning.
 • Inget av de val som har hållits under 2000-talet har kunnat beskrivas som fritt och rättvist. Regimen har systematiskt missbrukat sin ställning och har använt fusk, våld och hot om våld för att påverka valresultat och valdeltagande.
 • Under 2010-talet har maktkampen inom regeringspartiet tidvis varit hätsk.

(Källa: Nationalencyklopedin)

Se video med Grace Mugabes olika framträdanden.


Läs mera:

Kuppförsök i Zimbabwe - soldater har tagit över statlig tv

Militären bedyrar att det som pågår i Zimbabwe inte är en statskupp och att presidenten är i säkerhet. Kampen om vem som ska ta över efter 93-årige Robert Mugabe ser ändå ut att ha tagit en våldsam vändning.