Hoppa till huvudinnehåll

Afrika inför talko i flyktinghjälpen

Yvonne Ndege från UNHCR.
Privata finansiärer krävs tills flyktingarna en dag kan återvända hem, säger Yvonne Ndege från UNHCR. Yvonne Ndege från UNHCR. Bild: Yle / Mårten Wallendahl flyktingarbete,Afrika,unhcr

Mängden flyktingar minskar inte, utan ökar. Därför behövs det stora pengar för att trygga drägliga förhållanden för miljontals afrikaner som väntar på att kunna återvända hem.

Lokala kändisar ska få kenyanerna att öppna plånboken. Så testar FN:s flyktingorganisation UNHCR nya sätt att bistå flyktingar. Kampanjen #LuQuLuQu kan motsvara någon form av afrikansk talko, där alla får bidra med vad man förmår.

- Vi vet inte hur mycket vi lyckas samla in lokalt, men vi gör vårt bästa, säger Yvonne Ndege, som är talesperson på UNHCR i Kenya.

Nu saknas 60% av de kring 100 miljoner dollar som behövs för att trygga grundläggande behov som rent vatten, sanitet och undervisning åt flyktingarna i Kenya. Här finns nu en halv miljon flyktingar, men i hela Subsahara finns totalt över 20 miljoner, eller 30% av världens flyktingar.

Västvärldens roll minskar

På UNHCR startar nu kampanjen i sex länder samtidigt, och Yvonne Ndege är optimistisk.

- Jag tror att vi kan lösa en stor del av resursbristen med lokala medel, så vi behöver inte vara uteslutande beroende av internationellt stöd.

För ekonomiskt kärva tider, men också politisk omprioritering i både Europa och Amerika, har gjort att biståndsmedlen krymper. Samtidigt är västvärldens fokus satt på krisländer i Mellanöstern.

- Så vi ser skiftet i resurseringen. Det är förståeligt. Men vi måste hitta ett sätt att täppa till hålen i resursbortfallet här, säger Ndege.

Kändisbloggaren Pinky Ghelani.
Kändisbloggaren Pinky Ghelani ska tillsammans med kenyanska artister och påverkare locka afrikaner att donera pengar till lokal flyktinghjälp. Kändisbloggaren Pinky Ghelani. Bild: Yle / Mårten Wallendahl Afrika,flyktingarbete

Afrikaner vill hjälpa varandra

Traditionellt har de afrikanska länderna välkomnat flyktingar och frikostigt gett en boplats åt dem som är på flykt. Men de övriga kostnaderna har de afrikanska länderna räknat med att västvärlden ska stå för. Idag måste man allt mer vädja till privata donationer.

- Det kan handla om småpengar som du och jag kan avvara. Men vi behöver också draghjälp från stora vinstbringande lokala företag som kan satsa betydande summor, säger Yvonne Ndege.

Inget slut på flyktingströmmen

Att samla pengar genom kampanjer som riktas till privata finansiärer har blivit vanligt i Östafrika. UNHCR använder nu populära bloggare, journalister och artister som alla har en naturlig plattform att nå ut till allmänheten. Det har gett effekt tidigare.

Men Yvonne Ndege påminner om att flyktinghjälp inte är en engångsinsats. För situationen i de afrikanska länderna kan snabbt förändras.

- Nu har vi till exempel en miljon sydsudaneser på flykt. Och antalet flyktingar minskar tyvärr inte här, utan det ökar, säger Ndege.