Hoppa till huvudinnehåll

Akillesspelarna skyfflar över pressen på Veiterä inför bandyligapremiären

Isak Skog poserar.
Isak Skog är målvakt i Akilles. Isak Skog poserar. Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa Borgå Akilles,Akilles,Isak Skog

Akilles har spelat två bandyfinaler i rad. I våras var laget oerhört nära ett första FM-guld på 32 år men kollapsade i andra halvlek mot Veiterä. Nu tar Akilles ny sats med ett föryngrat lag. Lagets bästa spelare, 43-årige Sami Laakkonen, är knäskadad och missar hela säsongen.

Förutom Laakkonen saknas även Petteri Lampinen, Denis Sadakov och Tuomas Rintala i laget då Akilles på fredagskvällen inleder säsongen. Då gästar Kampparit Borgå.

Förra säsongen slutade med en bitter finalförlust mot Veiterä, 3–1 i halvtid förvandlades till en 3–5-förlust. Juuso Johansson var med i våras.

– Det har varit bra säsonger men på slutet har det alltid hänt någonting. Jag vet inte om någon vet vad. Mot Veiterä var första halvleken jättebra. Vi hade allt i egna händer. I andra halvlek hände någonting.

fyrverkeri efter matchen
Säsongen slutade med en snopen finalförlust. fyrverkeri efter matchen Bild: Yle/Mikael Kokkola Akilles,akilles bandyfinal 2017

Försvararen Johansson har många ligasäsonger i bagaget.

– Jag vill hjälpa laget och spela så bra som jag bara kan. Vi får hoppas att det räcker. Det kan bli en lång och svår säsong.

Ryska mittfältsförstärkningar

Akilles har förstärkt truppen med 35-årige Roman Murzin och 22-årige Pavel Kuznetsov, båda ryska mittfältare. Dessutom förväntar sig Borgålaget att de unga spelarna kliver fram.

Pavel Kutsnezov och Roman Murzin.
Förstärkningarna Kuznetsov och Murzin. Pavel Kutsnezov och Roman Murzin. Bild: Yle / Hanna Othman Akilles,roman murzin

Rasmus Fridolfsson gör nu sin första ligasäsong.

– Sami Laakkonen är borta i år. Han har själv kunnat lösa svåra situationer. Juniorerna löser kanske inte situationer på samma sätt som erfarna spelare. Vi gör misstag nu som då, säger Fridolfsson.

Fördelen är ändå att laget slår ur underläge.

– Vi har inte lika mycket press som förra året. Förra säsongen var det stor press på laget. Alla förväntade sig final-final-final och guld-guld-guld, menar han.

Spelet måste fungera

Nu verkar Akilles, som förra säsongen gällde som klar favorit i ligan, försiktigt sikta på medalj.

– Det här är min första säsong i laget och bandyligan. Jag tycker att vi huvudsakligen ska sikta på medalj, tycker Fridolfsson.

Juuso Johansson är försiktigt positiv.

– Vi har ett yngre lag. Vårt spelsystem är lite annorlunda, spelarna är yngre och bidrar med mer fart. I början av säsongen måste vi fokusera på att få vårt spel att fungera.

Även målvakten Isak Skog pratar om utmaningen med att komma igång.

– Först ska vi få spelet att rulla. Sedan en match i gången, så får vi se hur långt det räcker.

Pressen på Veiterä

Veiterä gäller som favorit i Akilles-spelarnas papper.

– Veiterä är starka, de har fått en bra spelare tillbaka. De har väl inte tappat någon. Även JPS är starka, mellan oss tre avgörs det, säger Johansson.

Målvakten Skog nämner bara ett lag.

– Veiterä är hårda.

Laakkonen den yngre prisas

I Akilles finns många spelare som väntar på sitt ligagenombrott. Skog lyfter fram två spelare. Sami Laakkonens son, 16-årige Akseli, är en av dem.

– Främst är det Saku Hämäläinen från Jyväskylä. Jag känner honom sedan tidigare, sedan barnsben. Med Acke Laakkonen har jag spelat länge, honom blir det någonting av.

Sami Laakkonen och Akseli Laakkonen sitter bredvid varandra
Far och son Laakkonen. Sami Laakkonen och Akseli Laakkonen sitter bredvid varandra Sami Laakkonen,Akilles,porträttfotografering

Fridolfsson nämner utöver Laakkonen två andra spelare.

– Akseli Laakkonen är en god vän till mig. Vi har alltid spelat tillsammans, han har alltid varit ett steg före mig. Honom vill jag lyfta fram.

– Casper Hänninen har utvecklats massor, han kommer att göra ett stort genombrott den här säsongen.

– Isak Skog är en ung målvakt. Han har spelat i bandyligan förut. Får han mycket speltid kommer han att göra väl ifrån sig.