Hoppa till huvudinnehåll

Allt större del av vårdpersonalen tar influensavaccin - men nivån måste upp ytterligare anser överläkare

Vaccinering
Minst 60 procent av vårdpersonalen vid VCS borde ta influensavaccinet i år och målsättningen framöver är att nå betydligt högre, säger infektionsöverläkare. Vaccinering Bild: Kay Nietfield / EPA vaccinering,vaccin,sprutor,injektioner,hälsovård,vaccination

Siktet är högt ställt: Inom några år borde över 80 procent av vårdpersonalen vid Vasa centralsjukhus varje år ta vaccinet mot säsongsinfluensan. Än är man inte där, men årets kampanj går bra och infektionsöverläkare Juha Salonen vågar hoppas på att man når 60 procent.

Influensavaccineringen av personalen har pågått i några veckor och än har de anställda tid på sig i ytterligare ett par veckor innan vaccinationskampanjen inför årets influensasäsong är över. Såväl vid Vasa centralsjukhus som vid Mellersta Österbottens centralsjukhus tycker man att läget ser hyfsat bra ut.

- Vi är uppe i minst samma nivå som vi var den här tiden ifjol, säger Marko Rahkonen som är överläkare vid Soite, Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun.

Överläkare Marko Rahkonen.
Marko Rahkonen. Överläkare Marko Rahkonen. Bild: Yle/Ida-Maria Björkqvist Mellersta Österbotten,centralsjukhus,läkare,webbdoktorn

Det innebär att strax över 50 procent av skötarna vid centralsjukhuset i Karleby hittills har tagit vaccinet. Bland läkarna är man uppe i en dryg tredjedel. Rahkonen vågar tro att man i alla fall når upp till fjolårets vaccinationsgrad, då tog 80 procent av läkarna och drygt 60 procent av skötarna vaccinet.

Vid Vasa centralsjukhus är siffrorna omvända: 50 procent av läkarna har fått influensavaccin, bland skötarna är andelen 37 procent.

Även den personal som jobbar med stödfunktioner, men vars arbete inte innebär en direkt patientkontakt, uppmanas att vaccinera sig. Där är siffran 23 procent.

Hoppas på 60 procent

Vid Vasa centralsjukhus står man således som bäst på en total vaccinationsandel på 34 procent. Inför influensasäsongen 2016 var det totalt 46 procent av sjukhuspersonalen som vaccinerade sig, bland vårdpersonalen nådde man upp till 53 procent.

Men siktet är betydligt högre ställt för de närmaste åren. Det berättar infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.

- I fjol nådde vi alltså upp till drygt 50 procent, i år hoppas jag vi skulle nå 60. Och om ytterligare några år hoppas jag vi är uppe i 80 procent eller över.

Infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus.
Juha Salonen. Infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Malin Hulkki Juha Salonen,Vasa centralsjukhus

Enligt Salonen är en sådan utveckling fullt möjlig. Jämför man sjukhusets siffror från 2016 med 2015 så lyckades man öka andelen anställda som tog influensavaccinet med 70 procent. Och bland annat vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har man lyckats få upp influensavaccinationstäckningsgraden bland personalen till över 80 procent.

- Men det krävde hårt och målmedvetet arbete i tio års tid, säger Salonen.

Informationsdusch

Juha Salonen har själv fullt upp med just den typen av målmedvetet arbete bland den egna personalen.

- Jag kommer nyss från ett informationstillfälle med dem som jobbar vid vår laboratorieenhet och berättade varför det här är viktigt.

Den här typen av informationsduschar försöker Salonen hinna göra så många som möjligt av. Han berättar att personalen är aktiv och ställer många frågor.

- Man vill veta om det är tryggt, om man kan få influensasymptom av vaccinet och om det räcker med att man tog vaccinet ifjol.

En läkares händer
Kunskap är bästa redskapet då det gäller att få upp vaccinationsgraden, förklarar överläkarna Salonen och Rahkonen. En läkares händer Bild: Yle / Taisto Lapila Händer,vårdpersonal

Salonen kan då berätta att vaccinet anses helt tryggt och att det inte ger influensasymptom eftersom det inte innehåller levande virus, men att man måste ta vaccinet varje år eftersom säsongsinfluensan orsakas av virus som ständigt utvecklas.

Det vaccin som ges i år skyddar mot virusstammarna H3N2, H1N1 och influensa B. H3N2 har orsakat årets influensa på det södra halvklotet och därför vaccinerar man nu mot det, men helt säker på hur väl vaccinet kommer att fungera i år kan man ännu inte vara.

Långsam attitydförändring

Med en vaccinationstäckningsgrad inom personalen på mellan 80 och 90 procent skulle man väl lyckas skydda de riskgruppspatienter som besöker centralsjukhusen och Juha Salonen tror att man når fram dit inom några år.

- Attityderna förändras hela tiden mot det bättre. Här i huset finns en växande insikt om vilket ansvar vi bär i att skydda de patienter för vilka influensan skulle vara väldigt allvarlig eller rentav livshotande.

Febertermometer
Säsongsinfluensan ger vanligtvis minst följande symptom: hög feber, värk och rejäl sjukdomskänsla. Mellan 20 och 60 personer dör varje år i Finland till följd av influensan. Febertermometer Bild: All Over Press influensa,förkylning,Förkyld,feber,Febertermometer

Hos Marko Rahkonen, överläkare vid Soite, är tongångarna liknande. En utsatt patient ska inte behöva vara orolig för att besöka sjukhuset och dra på sig en smitta där, anser han.

- Men jag tror inte på tvång i den här frågan, i det långa loppet kommer vi betydligt längre med kunskap och information. Vaccinet ska tas varje år och då behöver var och en förstå varför, säger Rahkonen.

Influensan bakom hörnet

Årets influensaepidemi har ännu inte kommit igång i Österbotten eller Mellersta Österbotten.

Vid centralsjukhuset i Karleby har någon enstaka patient fått avdelningsvård för influensan. Vid Vasa centralsjukhus har man hittills i höst bland patienterna konstaterat ett fall av influensa A och två fall av influensa B.

- När någon ur personalen insjuknar brukar jag informera om att nu är det igång på allvar, men där är vi inte ännu, säger Juha Salonen.

- Vi jobbar på och vaccinerar vidare, när influensan kommer hoppas jag vi är så väl förberedda som möjligt, säger Marko Rahkonen.

Vårdpersonal på sjukhus.
Vårdpersonal på sjukhus. Bild: Kalevi Rytkölä / Yle vårdpersonal