Hoppa till huvudinnehåll

Avgörande dag i tysk regeringsbildning

Angela Merkel går ut genom dörren efter en dag av regeringssondering.
Angela Merkel har hittills hållit en låg profil i sonderingarna. Angela Merkel går ut genom dörren efter en dag av regeringssondering. Bild: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA Angela Merkel,Tyskland,Merkel,regeringssonderingar

Knappa två månader efter förbundsdagsvalet i Tyskland är det fortfarande oklart hur den framtida regeringen kommer att se ut. I dag borde det ändå klarna om de pågående sonderingarna överhuvudtaget leder till egentliga regeringsförhandlingar.

– Det blir hela tiden allt klarare, en regering bestående av kristdemokrater, liberaler och gröna är ingen direkt nöjesresa utan ett tufft experiment.

Vissa partier måste därför ännu se över sin politiska kurs om vi vill nå förhandlingsresultat, säger Andreas Scheuer, generalsekreterare för de bayerska kristdemokraterna.

Han riktar en direkt känga mot de gröna som bland annat motsätter sig vissa delar av kristdemokraternas flyktingpolitik, bland annat de nu gällande stramare reglerna för familjeåterförening.

Flyktingar och klimat problemfrågor

Förutom flyktingpolitiken har också miljö- och klimatfrågorna visat sig mycket problematiska och här har den hårdaste ordväxlingen stått mellan de gröna och liberalerna.

De gröna har krävt att de tjugo smutsigaste kolkraftverken i Tyskland ska stängas. Ett krav som man till slut sannolikt måste avstå från.

Såväl liberaler som kristdemokrater vill hellre skydda industrin och arbetsplatserna.

Enighet har de inblandade partierna hittills främst visat i frågor där det är relativt enkelt. Det handlar bland annat om större satsningar på digitalisering och att kunna erbjuda eftisplatser åt alla skolelever.

Förbundskansler Angela Merkel har hittills, åtminstone utifrån sett hållit en rätt så låg profil i sonderingarna.

Där som de bayerska kristdemokraterna (CSU) ljudligt har fört fram sina egna krav har CDU:s positioner i förhandlingarna varit betydligt mera oklara.

I spekulationerna har man därför frågat sig om Merkels enda stora mål är att få ihop en regering så att hon kan fortsätta som förbundskansler.

Ingen tidspress

Då kompromisserna nu ser ut att bli svåra för alla parter har man gång på gång också hotat med att låta förhandlingarna stranda och gå till nyval.

Ett nyval vill ändå ingen av de inblandade egentligen ha. Det skulle framförallt gagna det högerpopulistiska AfD och med största sannolikhet skulle också ett nytt val föra samma partier till förhandlingsbordet.

På fredag ska förhandlingsresultaten presenteras inom partierna och utgående från det här bestäms om egentliga regeringsförhandlingar överhuvudtaget är möjliga.

Det kan alltså ännu dröja innan Tyskland har en ny regering.

– Det är slutresultatet som avgör. Det går inte att skynda på den politiska processen och om man jämför med hur länge regeringsbildningen tog i Belgien och Nederländerna så har vi inga problem med tidtabellen, säger liberalernas ordförande Christian Lindner.