Hoppa till huvudinnehåll

Docent: Ondskan finns i alla och i klimatförändringen går den hand i hand med dumheten

Helsingin tuomiokirkko merenpinnan alapuolella vedenpaisumuksen jälkeen.
När vi underar på varför vi som civilisation väljer att inte göra någonting åt klimatförändringen så verkar det som om det fanns en intentionell ondska. Det är en massa mänskor som fattar beslut och summan av besluten verkar att bli någonting ondskefullt. Helsingin tuomiokirkko merenpinnan alapuolella vedenpaisumuksen jälkeen. Bild: Yle / Kirsi Kukkurainen klimatförändring,dystopier

Knivhuggningen av 3-åringen i början av veckan har utlöst en massa känslor. Det är mycket sorg, men också ilska och hat möter oss bland annat i sociala medier.

Många använder begreppet "ondska" för att beskriva vansinnesbrott i stil med knivhuggningen, men handlar det om ondska eller om något annat?

Ordet ondska finns till för att förklara sådana saker som inte går att förstå, säger docenten i politisk teologi Patrik Hagman som forskar och undervisar religionens inverkan på politik, samhället, ekonomi och kultur.

Patrik Hagman vid sitt arbetsrum i Åbo akademi.
Både den kristna traditionen och psykologin hävdar att vi är kapabla till väldigt fruktansvärda saker under extrema situationer, säger Patrik Hagman. Det är viktigt att vi inte flyttar över ondskan på andra grupper av mänskor. Patrik Hagman vid sitt arbetsrum i Åbo akademi. docent i politisk teologi
Det är viktigt att vi inte flyttar över ondskan på andra grupper av mänskor. Vi har alla både det goda och det onda inom oss.― Patrik Hagman, docent

- Både den kristna traditionen och psykologin hävdar att vi är kapabla till väldigt fruktansvärda saker under extrema situationer, säger Patrik Hagman. Det är viktigt att vi inte flyttar över ondskan på andra grupper av mänskor. Där är kristendomen väldigt entydig. Vi har alla både det goda och det onda inom oss.

Och det här betyder att vi alla - om man drar linjerna tillräckligt raka - är förmögna till fruktansvärda vansinneshandlingar.

- Det beror på hur långt man är beredd att gå i beaktande av omständigheter. Skulle jag vara jag om jag hade växt upp under andra omständigheter? Om man drar en sådan tankelek tillräckligt lång så blir svaret ja.

Finns då ondskan mitt i bland oss som en kraft som vill någonting? .. om man funderar på varför vi som civilisation väljer att inte göra någonting åt klimatförändringen så verkar det så.― Patrik Hagman, docent
massor av gravljus, kramdjur och blommor framför lekparken i lyceiparken.
Knivhuggningen av 3-åringen i början av veckan har utlöst en massa känslor. Det är mycket sorg, men också ilska som möter oss bland annat i sociala medier. Många använder begreppet "ondska" för att beskriva vansinnesbrott i stil med knivhuggningen, men handlar det om ondska eller om något annat? massor av gravljus, kramdjur och blommor framför lekparken i lyceiparken. Bild: Mira Bäck/Yle Borgå,ljus (konkret icke-levande objekt),Östra Nyland (hist.),knivhuggning,Brott (mekanik),Minnesstund,rosenparken i borgå

Finns då ondskan mitt i bland oss som en kraft som vill någonting? Hagmans svar är att det kan hjälpa oss att tänka så. Frågan är bara om det är sant?

- Det är inte någonting som vi kan ge svar på. Men om man funderar på varför vi som civilisation väljer att inte göra någonting åt klimatförändringen så verkar det så. Det är en massa mänskor som fattar beslut och summan av besluten verkar att bli någonting ondskefullt. Det finns ingen enskild mänska som är skurken i dramat, men riktningen på utvecklingen verkar ha en intention.

Det här är någonting som vi kunde beskriva som ondskan som verkar i världen. Men är det ondska eller dumhet?

- Det är inte alltid så lätt att skilja de här två sakerna från varandra, säger Hagman. Det är lite både och - och båda två på samma gång!

I Obs debatt i kväll diskuterar teologen Patrik Hagman ondska med företagaren Ahmed Hassan, journalisten Janne Wass och påverkaren Ida Schauman. Debatten leds av Markus Ekholm.

I Obs debatt i kväll diskuterar teologen Patrik Hagman ondska med företagaren Ahmed Hassan, journalisten Janne Wass och påverkaren Ida Schauman.