Hoppa till huvudinnehåll

Folkhälsan i Åbo startar ny verksamhet för högstadieungdomar - "Det ska vara gratis och varierande"

daniela sandell och gun hoikkala från folkhälsan står tillsammans med gymnasieleven jenny norkonvuo i st olofsskolans gymnastiksal
Daniela Sandell, Jenny Norkonvuo, Gun Hoikkala daniela sandell och gun hoikkala från folkhälsan står tillsammans med gymnasieleven jenny norkonvuo i st olofsskolans gymnastiksal Bild: Yle/Jasmine Nedergård Samfundet Folkhälsan,ungdomar,högstadium,Åbo,Ungdomsverksamhet,jenny norkonvuo

Från och med januari 2018 kommer ett gäng högstadieungdomar från S:t Olofsskolan kunna delta i en ny verksamhet som Folkhälsan i Åbo startar. Det är ungdomarna själva som i stora drag får bestämma vad de vill göra..

Idén om den nya verksamheten, som kallas för "Ungdomsträffar", kom till mer eller mindre av en slump, berättar Daniela Sandell.

- Vi satt en dag och funderade på Folkhälsans verksamhet här i Åbo. Vi har ett gediget utbud för både barn och ungdomar i gymnasieålder, vuxna och seniorer, men vi märkte att det fanns en lucka för ungdomar i högstadieåldern.

- Vi började fundera på vad vi kan erbjuda och på så sätt började den här tanken utvecklas att börja med Ungdomsträffar.

Träffar två gånger i månaden

Ungdomsträffarna kommer att starta med en första träff den 16 januari och då får ungdomarna tillsammans fundera på vad de skulle vilja hitta på medan vi från Folkhälsan är med och vägleder, berättar Gun Hoikkala.

Det är 15 ungdomar som ryms med och man kan anmäla sig till Hoikkala om man är intresserad.

S:t Olofsskolan i Åbo.
S:t Olofsskolan i Åbo. Bild: Yle/Lotta Sundström S:t Olofsskolan,Åbo,högstadium,st olofsskolan

Träffarna kommer att ordnas två gånger i månaden genast efter att skolan har slutat och pågå i ungefär två timmar.

- Då får de komma till våra utrymmen på Henriksgatan 9. Då gör vi först mellanmål tillsammans för att sedan ha olika sorters program, säger Hoikkala.

Spela brädspel, klättra eller gå på en utställning

Tanken, berättar Sandell, är att programmet ska vara mångsidigt, varierande och passa alla. Det ska också så långt som möjligt vara gratis.

- Om vi har träffar två gånger i månaden ska ena träffen ha lite lugnare program såsom ett besök av en författare eller äventyrare, eller att bara spela brädspel och chilla.

- Sedan kunde den andra träffen vara mer aktiv. Då kunde vi till exempel prova på klättring, yoga eller kanske gå på en utställning eller en konsert.

Gymnasieelever ska också delta

Förutom att Hoikkala och Sandell ska delta i träffarna ska också gymnasieungdomar som är med i Ung Till Ung, eller UTU-verksamheten, också delta. En av dessa är andra årets gymnasiestuderande Jenny Norkonvuo.

gymnasieeleven jenny norkovuo står framför en skoltavla
Jenny Norkonvuo. gymnasieeleven jenny norkovuo står framför en skoltavla Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,Ungdomsverksamhet,jenny norkonvuo

- Min roll är att jag eller någon av de andra från UTU ska vara med på dessa träffar som stödperson och finnas till för ungdomarna.

Vad tror du blir största utmaningen?

- Kanske att få de här unga att förstå att den här klubben faktiskt är en riktigt rolig grej. Men jag tror det är bra att man som ung själv är med och förklarar, i stället för att det bara är vuxna som predikar.

Vad ser du mest framemot?

- Att få vara med och påverka och lära känna nya människor. Jag är en väldigt social person så det här känns som någonting för mig.