Hoppa till huvudinnehåll

Gubbarna i Bachstad tar sig an Indokina

Team Backstad framför ett vitt tempel.
Øystein Bache och Rune Gokstad reser runt i Indokina. Team Backstad framför ett vitt tempel. Bild: NRK Yle Fem,Rune Gokstad,Øystein Bache,Med terrängbil genom Indokina

Team Bachstad är i farten igen. Den här gången beger sig de norska äventyrarna Øystein Bache och Rune Gokstad till Indokina.

Efter att ha åkt brandbil från Norge till Mongoliet, en resa med tuk-tuk genom Indien, en skrothög till bil genom Sydamerika och varumopeder genom Finland är det alltså nu dags för nya utmaningar.

Transportmedlet denna gång är en gammal Toyota Land Cruiser från försvaret och framför dem ligger 8000 km väg av mycket varierande slag.

Mycket lastutrymme erbjuder bilen, men frågan är hur det är med driftsäkerheten, framför allt bromsarna.

Gubbarna börjar med att fixa till bilen med lite målfärg och kör den sedan till hamnen där den lastas i en container för transport. Nästa gång de ser bilen är i Sihanoukville i Kambodja där resan startar.

Planen är att de efter avslutad resa skall överlämna bilen till organisationen Norsk Folkehjelp som i Kambodja driver ett minröjningsprojekt i staden Siem Reap.

De befinner sig inte mer än 600 km från slutmålet när resan börjar. Men Øystein och Rune har inga planer på att ta kortaste vägen. Är man en gång i denna del av världen så måste man ju se sig omkring lite också.

Istället går resan genom alla länder i Indokina; Kambodja, Thailand, Myanmar (Burma), Laos och Vietnam. Eftersom man skall avsluta i Kambodja styr man kosan direkt till Thailand och vänstertrafik.

Det utlovas en resa med stora kontraster. Genuin kultur, tempel och religiöst utövande blandas med plast och nöjen för turister, vacker natur och elefanter inne i byarna, människor med stor gästfrihet som själva drömmer om frihet och allt från god mat till det direkt motbjudande.

Orginaltitel: Team Bachstad i Indokina
7 avsnitt
30 dagar på Arenan

Produktion: NRK

Mer från programmet

Läs också