Hoppa till huvudinnehåll

Klausulen om att klä sig snyggt stryks då Borgå förnyar sin torgstadga

Torgförsäljare Christoffer Lindberg
Torgförsäljare Christoffer Lindberg brukar inte inför sin arbetsdag på torget fundera på hur han klär sig. Torgförsäljare Christoffer Lindberg Bild: Yle/Frida Lönnroos Borgå,christoffer lindberg

Längre försäljningstider och utvidgad försäljning från bilar är några av punkterna i Borgå stads utkast till ny torgstadga. Dessutom ska staden få ett helt nytt torg.

Senast förnyades torgstadgan i januari 2014. Att den behöver förnyas igen har närmast med det nya torget att göra.

- För att kunna ha verksamhet på det nya torget var det nödvändigt att få med det i torgstadgan och då beslöt vi att samtidigt titta på andra paragrafer. Det är onödigt byråkratiskt att fila på någon enstaka punkt varje år, säger Borgå stads planerare Maria Lang.

Brotorget huvudsakligen parkeringsplats

Det nya torget, som ska heta Brotorget, ligger strax söder om Mannerheimgatans bro.

- Torget kommer nog till 95 procent att vara ett parkeringsområde, men om det händer någonting speciellt eller det pågår något jippo i staden med ett visst tema, så kunde Brotorget vara en av platserna där det händer och sker, säger Borgå stads kommunteknikchef Kari Hällström.

Brotorget i Borgå med parkerade bilar
Det nya brotorget i Borgå är huvudsakligen en parkeringsplats. Brotorget i Borgå med parkerade bilar Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,torg,parkering,parkeringsplatser,brotorget i borgå

Småskalig försäljning försvinner

En av förändringarna i utkastet till torgstadga är att de småskaliga försäljningspunkterna försvinner.

På de platserna har man kunnat sälja till exempel loppissaker och handarbeten och försäljningsrutorna har varit gratis.

- Det har varit försäljningsplatser för saker man kanske tillverkat själv eller blommor man plockat, det vill säga platser för privatpersoner eller allmännyttiga organisationer, förklarar Lang.

Att de platserna nu tas bort har med det faktum att göra, att försäljningen där stundvis har varit lika kommersiell som på de stora rutorna som affärsidkare betalar för.

Trots att den organiserade småskaliga försäljningen försvinner, ska det vara möjligt också i framtiden för till exempel skolklasser och församlingar att kunna presentera sin verksamhet eller sina evenemang.

Också tillfällig och välgörenhetsbaserad försäljning ska vara möjlig.

En bukett liljekonvaljer
Tillfällig försäljning - av till exempel säsongsvisa blommor - ska vara möjlig. En bukett liljekonvaljer Bild: Carola Sundström veckans vykort

Längre försäljningstider

I övrigt är det små förändringar som görs. Ett av dem är att försäljarna med hjälp av tyngder bör se till att saluståndet hålls på plats. Också försäljningstiderna förlängs.

Om förslaget till ny stadga godkänns är torgförsäljning tillåtet vardagar och lördagar mellan klockan 6 och 21 samt söndagar mellan klockan 7 och 15.

På det nya Brotorget kan försäljning ske varje dag mellan klockan 7 och 21 då torget är öppet.

Ingen klädkod hos försäljarna

De som har berett utkastet till torgstadga har också strukit en paragraf, nämligen den där torgförsäljarna uppmanas att klä sig snyggt.

- Det låter ju lite gammalmodigt. Hur länge den klausulen funnits i stadgarna kan jag inte säga, men det låter som om den har funnits med en tid. Det är naturligtvis fortfarande tillåtet att klä sig snyggt, skrattar Lang.

Christoffer Lindberg, som säljer potatis och grönsaker på Borgå torg, förstår att paragrafen om att torgförsäljarna bör vara snyggt klädda nu ser ut att försvinna.

- Det är en klausul jag faktiskt aldrig ägnat en tanke. Jag säljer potatis och förvisso blir jag ibland ganska smutsig på grund av de produkter jag säljer, säger Lindberg.

Christoffer Lindberg
Christoffer Lindberg säljer potatis och grönsaker på Borgå torg. Christoffer Lindberg Bild: Yle/Stefan Paavola torghandel,torgförsäljare

Prydligheten viktig i torgcaféerna

Lindberg säger att paragrafen om att vara snyggt klädd egentligen skulle få finnas kvar. Torgcaféerna blir allt fler och i den branschen är det viktigare med det utseendemässiga.

- Caféinnehavarna har säkert andra myndigheter som bevakar att allt är rent och prydligt och framför allt hygieniskt och det förstår jag ju, säger Lindberg.

Borgå stads nya förslag till torgstadga kommer att behandlas av stadsutvecklingsnämnden vid dess möte den 21 november.

Om den godkänns kommer den att gälla från och med årsskiftet.

Kaffevagn på Borgå torg
Torgcaféerna bör vara hygieniska och försäljarna får gärna fortsättningsvis vara prydligt klädda Kaffevagn på Borgå torg Bild: Mikaela Clausén/Yle kaffe,borgå torg,Borgå,vårväder,Vårkänslor

Läs också