Hoppa till huvudinnehåll

Om Island kan så kan också Kimitoön: Nu ska det bli slut på minderårigas supande

Ung kvinna dricker och röker.
Ung kvinna dricker och röker. Bild: Copyright 2011-2012 Kozzi.com alkoholdrycker,alkoholism,alkoholkonsumtion,alkoholberoende,alkohol (njutningsmedel),tobaksrökning,ungdomar,kvinnor,flickor,unga vuxna,tonåringar,vin,cigaretter,vinflaskor

Cirka hundra mammor och pappor dök upp på Hem och skolas stormöte om den alarmerande alkoholkonsumtionen bland unga på Kimitoön. Nu vill föräldrarna lära känna varandra bättre och tillsammans göra upp spelregler för barnen.

Hem och skolas föräldrakväll om barn och alkohol drog, om nu inte fullt hus, så nästan.

Cirka hundra personer deltog i Christopf Treiers föreläsning om hur vuxna påverkar barn och unga genom sina attityder och beteende.

Treier är mental tränare och har jobbat som idrottspsykolog.

Föreläsningen efterföljdes av en livlig diskussion och beslut om gemensamma aktioner.

Människor sitter i ett auditorium.
Människor sitter i ett auditorium. Bild: Yle/Monica Forssell möten,biologiska föräldrar,kimito

Föräldrakvällen ordnades som ett svar på det budskap som ungdomar på Kimitoön gick ut med tidigare i höstas – nämligen att vuxna på Kimitoön borde se över sina egna attityder till alkohol och hjälpa ungdomarna sätta gränser, i stället för att se mellan fingrarna.

Var femte 14–15-åring super

En färsk undersökning som gjorts vid Institutet för hälsa och välfärd, visar att över 20 % av eleverna i årskurserna 8 och 9 på Kimitoön är rejält berusade minst en gång i månaden.

Resultatet har bidragit till en välkommen debatt om alkoholkulturen på Kimitoön och onsdagens föräldrakväll visade att det finns många föräldrar som är beredda att jobba med sina egna attityder och tydligare visa att de inte accepterar att minderåriga dricker alkohol.

Islänningarna tog till egen femstegs modell

Christoph Treier inleder med att berätta om Island: År 1998 var 42% av 15-16 åringarna drog- eller alkoholpåverkade en gång i månaden. År 2017 har andelen minskat till 5%. Vad hände?

De isländska föräldrarna gick in för att på fem olika sätt ingripa i ungdomarnas beteende, berättar Treier:

1. De beslöt att alla minderåriga skulle vara inomhus efter klockan 22.

2. De skrev under ett gemensamt kontrakt om att inte låta minderåriga konsumera alkohol och de lovade skapa mera tid för familjen och barnen.

3. Föräldrarna kom överens om att skapa fritidssysselsättning åt barnen på eftermiddagarna genast efter skolan.

4. De kom överens om regelbundna uppföljningar.

5. Föräldrarna krävde att få politiskt stöd i form av ekonomiska resurser.

Man med glasögon.
Christoph Treier är mental tränare och idrottspsykolog. Man med glasögon. Bild: Yle/Monica Forssell föreläsare,christoph treier

Våga vara förälder - inte kompis

Om du skulle ge bara ett enda råd åt föräldrarna på Kimitoön, då det gäller alkoholkonsumtion bland minderåriga, vilket skulle det vara?

- Våga säga nej, lita på din magkänsla även om barnet sedan säger att ”alla andra får” så säg nej. I slutändan uppskattar barnet det att du vågar vara en mamma eller en pappa och inte en kompis som man till och med kanske kan dricka tillsammans med eller som skaffar alkohol åt en, svarar Treier.

Han återkommer flera gånger till gränserna och den ibland obekväma och otacksamma rollen som förälder.

Med mindre barn handlar det om att kunna sätta gränser för till exempel mobilanvändning, vakande, godisätande – med äldre barn gäller det bland annat alkohol.

Varför kan det vara svårt att säga nej som förälder?

- Vi vill alla vara älskade och vi vill att våra barn ska älska oss. Men vi blandar ihop älska och ge trygghet. När vi älskar ett barn ger vi det stöd och trygghet. Vi tror att om vi är så bekväma som möjligt för våra barn så älskar de oss. Men barn vill ha stöd och känna sig trygga, det får de genom att vi vågar sätta gränser, säger Treier.

Gemensamt manifest på kommande

När frågan om hur många som är med på att inte låta barnen dricka alkohol hemma ställdes i Villa Lande, fylldes salen av uppsträckta händer.

Men längre än så hann man ändå inte gällande gemensamma spelregler. Om två veckor ordnas i alla fall ett nytt möte och så fort som möjligt kommer det också att skapas en facebookgrupp för föräldrar på Kimitoön.

Litet samhälle inte alltid en styrka

Att Kimitoön är ett förhållandevis litet samhälle, där många känner varandra, kan vara både en styrka och en svaghet.

Med tanke på alkoholproblematiken kan litenheten vara en svaghet.

Grupptrycket blir nämligen stort på en liten ort och det drabbar både barnen och deras föräldrar. Barnen vill inte sticka ut, och det vill inte heller deras föräldrar.

- Det kom tydligt fram här i kväll. Föräldrarna vill inte blanda sig i andras angelägenheter och de är rädda för att för att bli betraktade som ”den där präktiga mamman eller pappan som inte dricker”. Men det är ju inte fråga om det, slår Treier fast.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland