Hoppa till huvudinnehåll

"Slut shaming, body shaming” - i Projekt S blev ungas berättelser en föreställning om skuld och skam

Unga Scenkompaniet på scen
Unga Scenkompaniet tar alltid upp aktuella ämnen bland unga i sina pjäser. I år behandlar Alexandra Mangs, Tinja Sabel och Kalle Halmén skuld och skam i föreställningen Projekt S. Unga Scenkompaniet på scen Bild: Jonas Axberg teater,unga scenkompaniet

I höst har Unga Scenkompaniet turnerat runt med sin föreställning Projekt S som handlar om skuld och skam bland unga. Det är de ungas egna berättelser, känslor och tankar som visas på scenen.

Pjäsen handlar om ungdomarnas syn på skuld och skam - kroppsfixering, oskuld, onani, självskadebeteende, prestationsångest, stress, ADHD, mobbning, ryktesspridning, sexuella trakasserier och våldtäkt.

-Dagens prestationssamhälle med dess normer och ideal gjorde att ämnet skuld och skam kändes rätt. Allt yngre människor känner av prestationssamhällets press och känner igen sig i skulden och skammen, berättar en av manusförfattarna, Alexandra Mangs.

Utöver manusarbetet står Alexandra Mangs också på scenen tillsammans med två andra skådespelare, Tinja Sabel och Kalle Halmén.

Unga scenkompaniet är en fri teatergrupp som strävar efter att jobba med aktuella ämnen bland barn och unga. Inte för att skuld och skam i sig är något nytt, men statistiken pekar på ökade självmord och psykiskt illamående i en värld av prestationsångest och sociala mediers falska fasader.

Äkta berättelser

Till att börja med åkte Unga Scenkompaniet runt i högstadier, gymnasier och folkhögskolor i Österbotten för att få veta mer om skuld och skam hos målgruppen.

- Vi dök in i temat skuld och skam tillsammans med eleverna. Ju mer vi gick in på ämnet desto mer dök det ju upp en massa underteman, så det hela blev väldigt brett. Det handlade mycket om prestationskrav, stress, kroppsideal och normer, berättar regissören Annika Åman som också hon har skrivit manuset. Hon fortsätter:

-Vi har baserat föreställningen på verkliga möten blandade med avhandlingar, böcker, poddar, bloggar och tv-program. Vi bestämde oss helt enkelt för att väva in en del fakta i föreställningen.

Unga Scenkompaniet på scen
Alexandra Mangs (i förgrunden) tillsammans med Kalle Halmén och Tinja Sabel. Unga Scenkompaniet på scen Bild: Jonas Axberg teater,Projekt S

Materialet samlades in via anonyma enkäter men också genom att fritt sitta med eleverna och associera kring orden skuld och skam. Både Alexandra Mangs och Annika Åman påpekar att de inte använt sig av människors specifika berättelser, en berättelse kan inte härledas specifikt till en enda källa.

-Vi valde att placera de här fiktiva personerna runt om i Finland på olika adresser. Vi har velat dimpa ner lite här och där i Finland, personerna är utspridda runt om i landet men alla har de något gemensamt, alla känner de skuld eller skam på ett eller annat sätt, säger Åman.

En av de mer känsliga scenerna handlar om en ung flicka som blir våldtagen på skoltoaletten av en ett år äldre pojke. Ingen tror på henne, varken vännerna, skolan, elevernas föräldrar eller kyrkan. Vuxenvärlden vägrar att lyssna på henne trots att pojken döms i rätten.

-Berättelsen om våldtäkten är ett verkligt fall som vi har tagit från Sverige, det har gjorts en dokumentär och flera program om det här fallet, det fick mycket medieuppmärksamhet.

-Våldtäkten ger ju röst åt många liknande fall och det har ju varit väldigt aktuellt också nu i och med #metoo- kampanjen. Bara några dagar efter vår premiär började #metoo hashtaggen spridas på nätet vilket ju bara bekräftade att den här berättelsen måste få finnas med, förklarar Åman.

Ett känsligt projekt

Det har inte varit alldeles lätt för Annika Åman och Alexandra Mangs att sätta igång med ett så här känsligt projekt.

Ur föreställnigen Projekt S
Att sätta upp Projekt S var inte alldeles lätt. Ur föreställnigen Projekt S Bild: Jonas Axberg teater,Projekt S

- Vi mötte på en del tvivel under repetitionsprocessen då man tänkte att ”wow, vågar vi göra det här, vågar vi visa det här eller är det för tungt?” Man måste hela tiden påminna sig själv om att det handlar om de ungas verklighet, berättar Mangs.

-Vår tanke har varit att vår föreställning kan hjälpa de personer i publiken som går igenom samma svårigheter. Den unga finner en tröst och lättnad i att se att någon annan har samma eller liknande problem som de själva tampas med.

- Unga Scenkompaniet har valt att göra föreställningar för en ung publik där vi lyfter fram svåra teman på scenen. Vi funderar alltid över hur det kommer att tas emot och om vi vågar köra hela vägen. Alexandra och jag måste ständigt påminna oss själva om varför vi gör det. Vi gör det för att det är så otroligt viktigt att våga visa också den här sidan av ungas verklighet, menar Åman.

Projekt S fått ett otroligt positivt mottagande, inte bara av föräldrar och lärare utan också av de unga själva.

- Många har kommit fram och sagt att det är precis såhär de känner sig och att ”det här är verkligheten för oss”. Vi påminner de unga om att det är viktigt och det räcker att du som vän orkar lyssna på den andra som har det svårt, säger Mangs.

Ungas ökade illamående

Ett par veckor innan premiären ordnade Unga Scenkompaniet en temakväll tillsammans med en mängd andra instanser bland annat Folkhälsan, Suicide zero Finland, barnavårdsföreningen och flera andra som jobbar med och för ungas välmående.

-Vi vill ju jobba samhällsengagerat över sektorsgränserna och i och med temakvällen fick vi ju också bekräftat av många som jobbar professionellt med barn och unga och psykisk hälsa tyckte att föreställningen är väldigt viktig. Det gav oss också en tro på det arbetet vi gör, berättar Åman och fortsätter:

-Vi har plockat ut statistik ur dagstidningar som pekar på att allt fler unga mår dåligt. Nu syns recessionen i barnfamiljerna och att barnskyddsanmälningarna ökar. Det här är ju fakta som vi lyfter fram, det här är sådant som hela nyhetsflödet varit fullt av det senaste året.

Att ungas ohälsa är något utbrett fick också Alexandra Mangs och Annika Åman bekräftat under insamlandet av materialet. Mängden material de fick in chockerade inte dem egentligen, de var beredda på det.

-Sociala medier har helt säkert förvärrat situationen eftersom du måste vara perfekt i allt du gör. I och med sociala medier ska du visa upp en så fin fasad som möjligt som kanske inte har med verkligheten att göra. Sen finns det ju så mycket som du ser och som kommer upp i sociala medier som höjer pressen på hur man ska vara och vad som är rätt, funderar Mangs.

Teatergruppen Unga scenkompaniet står mot en vägg.
Projekt S ensemblen står samlade. Från vänster: Tinja Sabel, Kalle Halmén, Alexandra Mangs och Annika Åman. Teatergruppen Unga scenkompaniet står mot en vägg. Bild: Julia Erginöz teater,unga scenkompaniet

De sociala mediernas inverkan på unga kommer med jämna mellanrum upp under föreställningen. Det handlar om så kallade ”selfies”, nätmobbning och ”online shaming”- allt sprider sig så otroligt snabbt på sociala medier.

- I dag fortsätter mobbningen utanför skolans väggar. Det hårda klimatet följer dig vart du än går, internet pausar aldrig, säger Åman.

Ännu i vår kommer vi att få ta del av föreställningen Projekt S där tre unga skådespelare gestaltar ämnen som annars skulle sopas under mattan.

Efter föreställningen funderar jag kring min egen skolgång och minns hur skolhälsovårdaren i gymnasiet för några år sedan ursäktande sagt att skolan för närvarandet inte hade möjlighet att erbjuda en skolpsykolog. Skrattande hade hon tillagt: ”men du behöver väl knappast tala med en psykolog!”

Unga Scenkompaniets strävan efter att minska tabun kring de ungas hälsa är något som allt fler instanser kunde ta efter.

Unga scenkompaniet och Projekt S

  • Annika Åman och Alexandra Mangs är Unga scenkomapniets konstnärliga ledare som tillsammans skrivit manuset till Projekt S
  • Annika Åman har regisserat Projekt S
  • Alexandra Mangs, Tinja Sabel och Kalle Halmén står på scenen

Läs också