Hoppa till huvudinnehåll

Sömngrupperna i Raseborg är fulla

Kvinna ligger under täcket med en sovmask över ögonen.
Sömnlöshet kan leda till nedsatt arbetsförmåga. Kvinna ligger under täcket med en sovmask över ögonen. Bild: Mostphotos sleep,sömn,dagssömn,sovmask

De första sömngrupperna i Raseborg startar i mitten av november och är redan nu fulla. Sömngrupperna erbjuder ett medicinfritt alternativ för att bota sömnlöshet.

De första grupperna träffas på Ekenäs hälsostation. Tanken är att det i framtiden också finnas grupper som träffas på hälsostationen i Karis.

Förändra beteendemönster

Sömngruppen träffas fem gånger. Deltagarna får olika övningar som de sedan ska utföra på egen hand mellan gruppträffarna.

I grupperna utreder man tillsammans orsakerna till sömnlöshet. Man strävar efter att förändra beteendemönster och tankesätt som leder till sömnlöshet.

Vanligt problem

Vårdmodellen baserar sig på kognitiv beteendeterapi.

En sömnskötare från Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt utbildar några av Raseborgs hälsovårdscentrals sjukskötare så att de kan hålla sömngrupper i fortsättningen.

Sömnlöshet är ett vanligt problem som kan leda till att man blir beroende av sömnmedicin.

Läs mera:

Kvinna sitter i en säng med ansiktet i sina händer.

Lojo och Raseborg ska bota sömnlöshet utan medicin

Snart ska allt fler västnylänningar kunna bota sin sömnlöshet utan mediciner. Hälsovårdscentralerna i Lojo och Raseborg ska bli bättre på att ge stöd, hjälp och råd åt människor som lider av sömnlöshet.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland