Hoppa till huvudinnehåll

Studie på tidigare NFL-proffs bevisar: Hjärnskakningsrelaterade skadan CTE går att upptäcka hos levande spelare

En ishockeyhjälm ligger på isen.
Illustrerande arkivbild. En ishockeyhjälm ligger på isen. Bild: Cal Sport Media/All Over Press ishockey,Boston Bruins,Ishockeyhjälm

För den första gången någonsin finns det vetenskapligt bevis på att den allvarliga hjärnskadan CTE går att upptäcka hos levande personer, uppger Chicago Tribune. Skadan misstänks ligga bakom flera dödsfall bland ex-proffs i kontaktsporter.

Enligt Chicago Tribune inleddes studien redan för fyra år sedan, då en grupp forskare trodde sig ha kommit på ett sätt att identifiera CTE hos levande människor. Fram till dess, och nu, har man endast uppdagat skadan då man undersökt hjärnan på en död person.

En av forskarna, doktor Julian Bailes, bekräftar för tidningen att man nu bekräftat att den nya metoden fungerar.

Forskarna hann undersöka den tidigare NFL-spelaren Fred McNeills hjärna innan han dog 2015, och pekade då ut honom som en CTE-drabbad spelare. Efter McNeills död undersöktes hjärnan på nytt, och då fick forskarna bekräftelse – han hade drabbats av CTE.

Livsfarlig sjukdom

CTE, eller Chronic traumatic encephalopathy, är en sjukdom som uppstår efter upprepade huvudskador, till exempel hjärnskakningar. Det var doktor Bennet Omalu som upptäckte sjukdomen – som beskrivits som en aggressiv form av demens – år 2005.

Flera tidigare NFL- och NHL-spelare som dött i ung ålder har konstaterats lidit av sjukdomen.

Enligt doktor Bailes är den nya upptäckten ett viktigt steg framåt i forskningen av sjukdomen.

– Nu har vi en möjlighet att testa potentiella läkemedel. Samtidigt kan vi också upptäcka sjukdomen tidigare och uppmana spelare att lägga av med idrotten, säger Bailes till Chicago Tribune.