Hoppa till huvudinnehåll

Upp till 30 anställda kan få gå från Åland Post

Ålands post.
Ålands post. Bild: Markku Ojala/All Over Press Åland,Mariehamn,åland post

I värsta fall kan 20-30 personer på Åland Post beröras av uppsägningar, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Posten kallade i dag till samarbetsförhandling med start på måndag den 22 november.

- Orsaken till samarbetsförhandlingen är att flera internationella e-handelskunder befaras flytta från Åland Post vid årsskiftet, skriver bolaget i pressmeddelandet.

Bakgrunden är att mervärdesbeskattningen vid import överförs från Tullen till Skatteförvaltningen den första januari och då måste samtliga e-handelsföretag som anlitar postens tjänster på Åland vara införda i registret över mervärdesskatteskyldiga i Finland.

Flera internationella e-handelskunder har aviserat att de inte har för avsikt att momsregistrera sig i Finland, skriver Åland Post.

Om alla berörda kunder väljer att flytta från Åland Post tappar bolaget cirka fem miljoner euro i årsomsättning.

- Om alla berörda kunder väljer att flytta från Åland Post tappar bolaget cirka fem miljoner euro i årsomsättning och en väsentlig del av resultatet, skriver personalchefen Johan Haglöf i meddelandet.

Samarbetsförhandlingarna genomförs inom affärsområdet Pack och distribution och stabsfunktionerna, vilket leder till att totalt cirka 70 personer berörs. Enligt en preliminär uppskattning 20–30 personer komma att sägas upp och 1-10 överföras till anställning på deltid.

Förhandlingarna pågår i minst sex veckor.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes