Hoppa till huvudinnehåll

Hundägare lever längre, visar svensk forskning

En man tar en selfie med sin hund.
En man tar en selfie med sin hund. Bild: Mostphotos hund,sällskapsdjur,Selfie

Hundägare löper lägre risk för att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar eller dö i förtid än de som inte har hund, visar en studie som har gjorts i Sverige.

En grupp forskare från Uppsala universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Stratford university och Karolinska institutet har studerat sambandet mellan hundägare och hjärt- och kärlsjukdomar och död.

Målet var att undersöka om en hund i hemmet påverkar risken för att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar eller dö i förtid.

Hund i säng
En hund myser. Hund i säng Bild: Yle/Mira Pelo hund,sängar,sömn,husdjur

Drygt 3,4 miljoner svenskar i åldern 40 till 80 år ingick i studien. Forskarna följde dem med hjälp av sjukhusregister och hundägarregister i upp till tolv år. Ungefär var sjunde deltagare hade hund.

– Med så många deltagare är vår studie den i särklass största som har undersökt sambanden mellan hundägande, hjärt- och kärlsjukdomar och död, säger Tove Fall, som är veterinär och docent i epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet, till Upsala Nya Tidning.

Hjärt- och kärlsjukdomar är en av de vanligaste dödsorsakerna i världen och stod för 45 procent av dödsfallen i Europa år 2016.

Effekten speciellt positiv för ensamma

När studien startade hade ingen av deltagarna någon hjärt- eller kärlsjukdom. Under studiens gång drabbades nästan 400 000 av dem av hjärtsvikt, akut hjärtinfarkt eller stroke och 76 000 dog till följd av någon hjärt- och kärlsjukdom.

Sammanlagt dog omkring en halv miljon av forskningsobjekten under studiens gång.

Forskarna kunde konstatera att hundägarna i mindre utsträckning insjuknade i hjärt- och kärlsjukdomar eller dog än personer utan hund.

Hund med hatt ligger och vilar i solen.
Hundar kan ha en avslappnande effekt på sina ägare. Hund med hatt ligger och vilar i solen. Bild: Mostphotos djur,stugliv,Tjänstledighet,turism,solen,blommor (prydnadsväxter),hund,sommar,semester,sömn,hound

Sambandet var särskilt tydligt för personer som lever ensamma. Ensamma hundägare löpte en 33 procent mindre risk att dö än människor som lever ensamma utan hund, och 11 procent lägre risk att drabbas av hjärtattack.

– Att sambanden är allra tydligast för ensamstående är särskilt intressant. Flera tidigare studier har pekat på att ensamstående personer har förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar, men kanske hundägande kan neutralisera denna överrisk, säger Fall.

Mer forskning behövs för att bevisa samband

Forskarna säger att den här typen av studier kan visa på samband mellan omgivningsfaktorer och sjukdomar i stora befolkningsgrupper.

De betonar ändå att det behövs mer forskning för att få ett säkert svar på frågan om hundar faktiskt skyddar sina ägare mot hjärt- och kärlsjukdomar och förtida död.

– Det är mycket möjligt att sambanden vi ser förklaras av att hundar påverkar ägarnas livsstil och välbefinnande positivt. Det kan också vara så att de som väljer att skaffa hund redan från början har en fysiskt mer aktiv livsstil som sänker risken för hjärt- och kärlsjukdom, säger Tove Fall.

Hund kommer upp ur vattnet med käpp i munnen, i bakgrunden ståtar Replotbron.
Hundar kan bidra till att göra ägarna mer aktiva. Hund kommer upp ur vattnet med käpp i munnen, i bakgrunden ståtar Replotbron. Bild: Yle/Jukka Tyni Österbotten,hund,vatten,Bad,hav,sommar,Replotbron,simma

Forskarna anser ändå att hundar verkar ha en positiv inverkan på sina ägares liv.

– Resultaten pekar på att hundägande är bra för hälsan och kan förbättra chanserna att leva länge, säger Fall.

Studien publicerades i vetenskapstidskriften Scientific Reports.

Källor: Scientific Report, Upsala Nya Tidning, BBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes