Hoppa till huvudinnehåll

Katarina Lind kröner Östnylands lucia 2017: "Det känns extra speciellt då jag själv har varit lucia"

Yle Östnylands programvärd Katarina Lind
Yle Östnylands programvärd Katarina Lind kröner Östnylands lucia 2017. Yle Östnylands programvärd Katarina Lind Bild: Yle/Crawford Östra Nyland,Borgå,Yle Vega,yle östnyland

Östnylands lucia kröns i år av Katarina Lind, programvärd och reporter på Yle Östnyland. För Lind innebär det att en cirkel sluts – för nästan 20 år sedan blev hon nämligen själv krönt till lucia på Gamla rådhustorget.

Jätteglad och överraskad. Med de orden beskriver Katarina Lind hur det kändes då hon fick veta att hon ska kröna Östnylands lucia 2017.

Hon hade inte väntat sig att få uppgiften.

- Jag ser det som ett verkligt hedersuppdrag, säger Lind.

En cirkel sluts i och med att det är just Katarina Lind som är luciakrönare. År 1998 var Lind, då Katarina Andersson, nämligen Borgåbygdens lucia. Den 13 december blev hon själv krönt på Gamla rådhusets trappa.

Luciatrio på Rådhusets trappa
Så här såg det ut 1998 då Katarina Lind kröntes till lucia. Luciatrio på Rådhusets trappa Bild: Privat Lucia,katarina lind

Hur känns det att få kröna årets lucia med tanke på att du själv har stått där?

- Jag har alltid drömt om att få kröna lucia någon dag och det känns extra speciellt då jag själv har varit lucia och vet vad trion kommer att få uppleva, säger Lind.

Hon minns att det var en jättefin stämning på Rådhustorget då hon stod där på trappan tillsammans med sina två tärnor Kira Floman (numera Kira Floman-Andersson) och Daniela Blom (numera Daniela Kullberg).

- Det var en otroligt fin stund som man aldrig får återuppleva. Hela torget var fyllt av folk och Runebergskören sjöng Sankta lucia åt oss.

Katarina Lind som lucia
Katarina Lind som Borgåbygdens lucia i Borgå domkyrka 1998. Katarina Lind som lucia Bild: Privat Lucia,katarina lind

Katarina Lind säger att det också kändes nervöst. Hon var ganska ung då och var inte van vid att stå framför en så stor publik som den på luciakröningen.

- Men vi hade en bra sammanhållning i luciatrion genast från början och fick stöd av varandra. Tärnorna gick i Borgå gymnasium precis som jag.

På den tiden anlände luciatrion fortfarande till Rådhustorget med häst och kärra, vilket gjorde det hela ännu mer stämningsfullt.

För ett par år sedan skrev Lind också en kolumn för Yle Östnyland om sin tid som lucia. Du kan läsa den här.

Yle Östnylands programvärd Katarina Lind
Katarina Lind har redan börjat fundera på sitt tal. I bakgrunden Gamla rådhuset i Borgå, där lucia kröns den 13 december. Yle Östnylands programvärd Katarina Lind Bild: Yle/Crawford Östra Nyland,Borgå,Yle,Yle Vega,katarina lind

Att vara luciakrönare handlar inte bara om att överlämna ett smycke åt lucia på trappan till Gamla rådhuset. Till uppdraget hör också att hålla tal.

Lind har ännu inte skrivit sitt tal men hon har redan börjat fundera på vad hon ska säga.

- Jag kommer att prata om hur viktig luciatraditionen fortfarande är. Luciasången får oss att stanna upp och fundera vad som egentligen är viktigt, att leva i nuet med våra nära och kära.

Katarina Lind konstaterar att det finns mycket illamående och stress i samhället. Därför är det viktigt med traditioner som lucia som berör på ett positivt sätt.

Vilka råd skulle du ge årets luciatrio med dina egna erfarenheter i bakfickan?

- Ta uppdraget på allvar men ta inte det ni upplever för allvarligt. Kom också ihåg att ta vara på luciatiden och njuta av varje stund. För de flesta är luciatiden en unik upplevelse. Det handlar inte bara om att ge utan man får också mycket själv.

Östnylands lucia 2017 kröns på Rådhustorget i Borgå klockan 18 den 13 december.

Läs mera:

Katarina Lind: Tack för att ni kom!

Lucia innebär en ljusglimt i vardagen speciellt för många äldre i regionen. Det kan aldrig finnas för många lucior och det är ledsamt att vi måste strida om traditionen, anser Yle Östnylands kolumnist Katarina Lind.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland