Hoppa till huvudinnehåll

Latvala fyra efter första dagen – Lappi miste styrservon

Jari-Matti Latvala kör i Tyskland
Jari-Matti Latvala i farten (arkivbild). Jari-Matti Latvala kör i Tyskland Bild: EPA/REPORTER IMAGES rally,Jari-Matti Latvala,Latvala,sport

Toyotaföraren Jari-Matti Latvala hade problem under den första etappen av Australiens VM-rally, men finländaren är med i tätstriden i säsongsavslutningen. Hans stallkamrat Esapekka Lappi drabbades av ett fel i styrservon och trillade till elfte plats.

Latvala ligger fyra efter den första dagen, 29,9 sekunder efter Hyundais Andreas Mikkelsen som leder. Lappi är nästan tre och en halv minut efter täten.

Under en sträcka hade Latvala problem med hjälmradion: felet gjorde att han hade svårt att höra kartläsaren Miikka Anttilas noter.

– Allt som allt en helt okej dag. Jag är ganska nöjd med eftermiddagen, men på förmiddagen körde jag inte tillräckligt jämnt, sade Latvala till WRC-rallyradion.

Lappi miste styrservon under dagens andra sträcka. Bilen snurrade runt så han tvingades backa och tappade en hel minut. På följande sträcka miste han två minuter på grund av problemet.

– Det var på gränsen att jag kunde hålla bilen på vägen, förklarade Lappi innan felet åtgärdades.

Lappi inleder följande etapp, sent i kväll finsk tid, som första bil vilket han inte var speciellt glad över.

– Inte är det ju trevligt att köra först, sade Lappi.

Sebastien Ogier, som redan säkrat VM-titeln, var först ut på vägarna i dag och hade märkbara problem på grund av det. Han tampades också med växellådeproblem. Ogier är åtta i rallyt, knappa 50 sekunder efter täten.

Problemfritt för Rovanperä

Unga rallylöftet Kalle Rovanperä testar nya noter i Australiens rally. Första dagen gick problemfritt för hans del.
Rovanperä och hans kartläsare Jonne Halttunen är de enda deltagarna i WRC2-klassen. I hela rallyt är duon tolva efter första dagen.

– Allt började fungera bra direkt med de nya noterna. Jag hade bara kört en gång med dem tidigare i samband med test, sade Rovanperä.

Vokabulären i noterna har inte ändrats men nog utvidgats så beskrivningen av vägarna är precisare än förr.

– Det gick förvånansvärt fort att lära sig. Nu kändes det redan trevligt att köra, sade Rovanperä.

Rovanperä, 17, var överlägsen jämfört med bilarna den nationella australiska ASN-klassen. I resultatlistan har han bara WRC-bilar framför sig.

Text: FNB

Läs också

Nyligen publicerat - Sport