Hoppa till huvudinnehåll

Norge blev hennes innebandyhem – Karperöbon Lena Gillberg klar för sitt fjärde VM

Lena Gillberg blev norsk medborgare och representerar Norge i innebandy.
Karperöbon Lena Gillberg blev norsk medborgare och representerar Norge vid VM i innebandy. Lena Gillberg blev norsk medborgare och representerar Norge i innebandy. Bild: Yle/Antti Koivukangas innebandy,innebandyspelare,Norges damlandslag i innebandy,Nykarleby,Blue Fox,lena gillberg

Till vardags är hon trädgårdsföretagare, men när visselpipan ljuder den 1 december är hon igen redo att ge allt för sitt norska landslag. Den 34-åriga Lena Gillberg från Karperö förbereder sig just nu för sitt fjärde innebandy-VM för Norge.

Svaret kommer snabbt.

36.

För visst har hon koll på antalet landskamper det blivit hittills i norsk landslagsdress, Lena Gillberg, när Yle Sporten träffar henne i samband med en kvällsträning i Nykarleby.

Den 34-åriga Gillbergs klubblag i vardagslunken hemma i Finland är Blue Fox i damernas division ett, men sen början av 2010-talet har hon spelat för Norge i landslagssammanhang.

– Jag hade nog inte tänkt på hela den biten på det sättet, men min tränare och landslagstränaren i Norge frågade mig om jag var redo att göra den här satsningen. Då tänkte jag att det skulle vara en fin upplevelse att få representera ett land och vara med om ett VM, säger Gillberg.

Blue Fox damspelare lyssnar på tränaren.
Blue Fox-spelarna lyssnar, tränaren förklarar. Blue Fox damspelare lyssnar på tränaren. Bild: Yle/Antti Koivukangas innebandy,innebandyspelare,Norges damlandslag i innebandy,Nykarleby,Blue Fox,lena gillberg

Att Norge tog initiativ till ett medborgarskap och landslagsspel var en överraskning när det begav sig, men givetvis en positiv sådan.

– Jag hade en väldigt brant utvecklingskurva där ett tag och min spetskompetens är snabbheten och fysiken. Aningen överraskad blev jag naturligtvis, framförallt blev jag glad och positivt överraskad, minns Gillberg.

Tuff grupp i Bratislava

Hon hade knappt hunnit inleda innebandyspelet i Vasa i division ett innan flyttlasset gick till Norge år 2006.

Efter nio år i Norge bor Gillberg med familjen igen i Karperö, där hon också har sina rötter.

Rötter är också något hon kommer i kontakt med i sin vardag som trädgårdsföretagare, men för tillfället är det främst innebandy på tapeten.

Lena Gillberg representerar Norge i landslagssammanhang.
36 landskamper för Norge har hon hunnit med, Lena Gillberg. Lena Gillberg representerar Norge i landslagssammanhang. Bild: Yle/Antti Koivukangas innebandy,innebandyspelare,Norges damlandslag i innebandy,Nykarleby,Blue Fox,lena gillberg

Till träningen i Nykarleby anlände Gillberg direkt från en semesterresa till Spanien och innan det hade hon hunnit delta i den sista förberedande landslagssamlingen inför VM i Bratislava i början av december.

– Vi har en nyckelmatch direkt i första matchen mot Lettland. Vi satsar på att vinna den, sen kommer en tuff match mot Finland och ännu en mot Tjeckien.

– Vi har tre dagar med tre tuffa matcher som inleder VM. Det är klart att vi går in för att vinna alla matcher men man måste också vara realist och se på resten av turneringen och tänka på våra målsättningar, medger hon.

Öppna Instagram-inlägget

"Jag kan sjunga med i båda nationalsångerna"

Mittenmatchen i gruppspelet, den mot Finland, blir som vanligt speciell.

Det är inte första gången Gillberg spelar mot sitt hemland.

Det är alltid speciellt, slår hon fast.

– Jag kan ju sjunga med i båda nationalsångerna, skrattar Gillberg och fortsätter.

– Det är klart att det är speciellt och det är roligt att spela mot Finland. Det är oerhört duktiga spelare man går upp mot. Samtidigt är jag mer hemma i det norska landslaget. Jag har spelat med många och spelat mot alla andra i gruppen. På det sättet känner jag mer tillhörighet till det norska landslaget.

Lena Gillberg håller bollen i sarghörnan.
3+4 på fyra matcher i Blue Fox för Lena Gillberg. Lena Gillberg håller bollen i sarghörnan. Bild: Yle/Antti Koivukangas innebandy,innebandyspelare,Norges damlandslag i innebandy,Nykarleby,Blue Fox,lena gillberg

Det norska förbundet tar också väl hand om sin vindsnabba kronjuvel.

Lena Gillberg behöver inte hosta upp något för att medverka i vare sig samlingar eller VM-turneringar och passar på att uttrycka sin tacksamhet västerut för möjligheten att få vara med.

Under den förra landslagssamlingen missade Lena Gillberg matcher med sitt klubblag Blue Fox och VM gör att hon missar ytterligare tre stycken.

Nykarlebylaget ligger mitt i tabellen i damernas division ett och kommer att sakna sitt norska energiknippe i hemmamatcherna i december.

Men också för Gillberg känns frånvaron från klubblaget sur.

– Det är jättetufft att missa hemmamatcher, nu i Nitra missade jag två matcher och VM gör att jag missar ytterligare tre matcher. Det är alldeles för spännande att följa med via resultatservicen.

Fakta: Dam-VM i innebandy 2017

  • Turneringen spelas i Bratislava i Slovakien mellan den 1 och 9 december
  • Det är elfte gången som damerna gör upp om medaljer i VM-sammanhang
  • Mästerskapets matcher spelas i två arenor, Ondrej Nepela Arena (10 500) och Hant Arena (4 500)
  • De sexton lagen är indelade i fyra seedade grupper
  • I Finlands grupp spelar Norge, Lettland och Tjeckien
  • Finalen och bronsmatchen spelas den 9 december
  • Sverige har 7 VM-titlar mot Finlands 2 VM-guld
  • Vid VM 2016 slog Sverige Finland på straffar i finalen med 5-4
  • Finland har senast vunnit VM-guld år 2001
  • Lena Gillbergs Norge har två VM-brons från turneringarna 1997 och 2001
Lena Gillberg för en löpning i Stjärnhallen.
Norges VM börjar med match mot Lettland. Lena Gillberg för en löpning i Stjärnhallen. Bild: Yle/Antti Koivukangas innebandy,innebandyspelare,Norges damlandslag i innebandy,Nykarleby,Blue Fox,lena gillberg