Hoppa till huvudinnehåll

Svenska församlingshemmet i Borgå är räddat – tillsvidare

Svenska församlingshemmet i Borgå
Svenska församlingshemmet i Borgå. Svenska församlingshemmet i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Borgå svenska domkyrkoförsamling,borgå församling

Debatten om Svenska församlingshemmets vara eller icke-vara i Borgå tog en överraskande vändning i gemensamma kyrkorådet på torsdag kväll. Utkastet till ny fastighetsstrategi förkastades.

Gemensamma kyrkorådet skulle anteckna Porvoon suomalainen seurakuntas och Borgå svenska domkyrkoförsamlings utlåtanden om förslaget till ny fastighetsstrategi för kännedom på torsdagen.

Den nya fastighetsstrategin innehåller bland annat det omdebatterade förslaget om att sälja Svenska församlingshemmet. Namninsamlingar mot planerna samlade sammanlagt över 2 000 underskrifter.

Gemensamma kyrkofullmäktige skulle fatta det slutliga beslutet den 7 december.

Jämn omröstning

I stället lämnade Stig Bäcklund in ett motförslag om att gemensamma kyrkorådets beslut från augusti ska förkastas eftersom det strider mot god förvaltningssed.

Nio ledamöter var på plats, varav fem från den finska församlingen och fyra från den svenska.

Omröstningen slutade 4–4 då en av de finska ledamöterna lade ner sin röst. Ordförande Mats Lindgårds röst avgjorde frågan.

– För Svenska församlingshemmet betyder det här att faran är avblåst tillsvidare, säger Stig Bäcklund. Vi får tacka den finska ledamoten som lade ner sin röst. Han visste säkert vad det betydde.

Paus till efter församlingsvalet

Eftersom man har försökt hitta en enhetlig linje och inte lyckats behöver läget lugnas ner, säger Bäcklund.

Tanken är nu att uppdateringen av fastighetsstrategin tar en paus under 2018 och aktivt bereds på nytt under 2019, efter församlingsvalet nästa höst.

– Fastän det var en massa diskussion så var det ändå i god anda. Jag tror att det här kan vara en början till något nytt och bättre, också när det gäller förhållandet mellan församlingarna, säger Stig Bäcklund.

Han konstaterar att samfälligheten inte kommer undan de ekonomiska utmaningarna. Det finns ändå olika alternativ, vilket betyder att fördröjningen inte är katastrofal med tanke på ekonomin.

Artikeln uppdaterad klockan 7:45 med Stig Bäcklunds kommentarer.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland