Hoppa till huvudinnehåll

Vingklippt HIFK jagar första segern i Challenge Cup – ”Utvecklingen syns kanske inte så jättemycket”

Linda Cainberg inför säsongen 2017-18.
Linda Cainberg gjorde fem mål i den första matchen mot Boden. Linda Cainberg inför säsongen 2017-18. Bild: Yle/Mikael Oivo HIFK Handboll,linda cainberg

HIFK går in i returmötet mot svenska Boden utan skadade Ella Holopainen som är borta i närmare två månader. Boden vann den första matchen med 13 mål.

Chanserna till avancemang i Challenge Cup är redan bortblåsta, det medger både Linda Cainberg och Johanna Hilli. Den första matchen mellan HIFK och Boden Handboll IF slutade i Bodens 34–21-seger. På lördagen möts lagen igen, den här gången i Britas i Helsingfors.

– Nog skulle jag säga att det är ganska omöjligt att vi skulle slå dem med 14 mål men seger är ett realistiskt mål, menar Cainberg som går medhåll av Hilli.

– Det finns mycket saker som vi kan göra bättre, jag tror att det bli en jämnare match, säger Hilli.

Holopainen ur spel

I den första matchen åkte linjespelaren Ella Holopainen på en otäck skada. Holopainen vred sin tumme efter att ha fallit på sin hand och ännu fått en motståndare i ryggen.

Finland-Slovakien 9.3.2016
Ella Holopainen i landslaget. Finland-Slovakien 9.3.2016 Bild: Yle/Janne Karinkanta yle sporten,handboll

En ledbandsskada håller henne ur spel i 6–8 veckor vilket innebär att hon också missar cupfinalen mot Dicken som spelas i början av december.

– Det var ju inte så bra för oss att Ella skadade sig. Hon har spelat nästan 60 minuter varje match på linjen, det är ett stort avbräck att hon är borta, suckar Hilli.

Returmatch på lördagen

Att vända en 13-målsförlust till avancemang är alltså en lite för tuff målsättning. Chanserna till seger ska ändå finnas.

– Deras försvar är egentligen inte alltför starkt men ibland kastade vi lite för tidigt. Vi måste söka lite bättre lägen och kan inte slänga dit vad som helst för de har en bra målvakt. Jag skulle vara nöjd med en seger, säger Cainberg.

I den svenska serien SHE har Boden vunnit bara två av sina nio matcher medan HIFK dominerar i Finland tillsammans med Dicken. Att Boden tog en överlägsen seger i den första matchen mot HIFK skvallrar om den stora nivåskillnaden länderna emellan.

– Elitserien är en hård serie. Vi får kanske några hårda matcher per säsong medan de får hårda matcher varje vecka. Så har det ju mera resurser och möjlighet att träna mera med en större mängd spelare, säger Hilli som själv spelat i Sverige.

Johanna Hilli.
Johanna Hilli. Johanna Hilli. Bild: Yle/Janne Karinkanta handboll,Dicken,HIFK Handboll,johanna hilli

Man talar ofta om att den stora nivåskillnaden i internationella tävlingar handlar om fysiken. Då resurserna är knappa finns det inte så mycket man kan göra för att ändra på den saken.

– Nu hinner man ju gå på gymmet och så men om vi har bara tre bollträningar i veckan så får man det inte fört in på handbollsplan. Vi lade ju crossfit till för något år sedan och det har gett en bättre fysisk nivå till oss. Men mängderna tillsammans med laget har inte ökat, det gäller att göra saker på egen hand, konstaterar Hilli.

Inga segrar i internationella matcher

Helsingfors IFK:s damer spelar i Challenge Cup för fjärde året i rad. Hittills har det blivit idel förluster, och oftast med ganska klar marginal.

Cainberg menar att det ändå att det har skett en utveckling och erfarenheten syns, speciellt i början av matchen då spelarna inte längre blir överraskade av att farten är annorlunda än i den inhemska serien.

– Nu fick vi en jättebra början på den första matchen mot Boden. Vi vet vad vi kan förvänta oss och vi är faktiskt färdiga att spela då vi möter tufft internationellt motstånd. Tidigare har vi kanske blivit chockade av nivåskillnaden men nu vet vi vad det är frågan om. Det tycker jag att är jättepositivt att alla är färdiga.

– Och det är helt klart att vi också har gått fysiskt framåt under de senaste åren. Men vår trupp är inte så bred så där finns ju nog en skillnad som märks i något skede av matchen.

Linda Cainberg och Johanna Hilli.
Linda Cainberg och Johanna Hilli. Linda Cainberg och Johanna Hilli. Bild: Yle/Janne Karinkanta handboll,HIFK Handboll,johanna hilli

”Visst har vi gått framåt”

Många tycker att den finländska damhandbollen har stampat på stället under de senaste åren. Landslagets resultat i EM-förkvalet mot Grekland och Färöarna var allt annat än smickrande och den här säsongen kommer Finland inte att spela några officiella tävlingsmatcher alls.

Cainberg som har spelat i landslaget i tio år sväljer ändå inte påståendet att man skulle stampa på stället.

– Nu har vi ju gått framåt, men alla andra går också framåt. Inte vilar de och väntar på oss. Det finns hela tiden lika mycket arbete att göra men nog märker man ju att styrkan inte riktigt räcker till i internationella matcher. Att visst har vi ju gått framåt men när alla andra också gör det så kanske det inte alltid syns så jättemycket.

HIFK möter Boden Handboll på lördagen klockan 19.30. Matchen spelas i Britas.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport