Hoppa till huvudinnehåll

Zimbabwe saknar egen valuta och bitcoin rusar

kryptovalutan bitcoin och en massa ettor och nollor
kryptovalutan bitcoin och en massa ettor och nollor Bild: imago/imagebroker/ All Over Press Bitcoin,kryptovaluta,pengar

Kryptovalutan bitcoin ökade i värde i Zimbabwe när militären tog över makten. Allt fler vände sig till den digitala valutan under de oroliga dagarna, rapporterar bland annat SVT.

Sedan 2009 har zimbabwier använt amerikanska dollar och sydafrikanska rand efter att den egna valutan lades ner på grund av hyperinflation.

Vid sidan av de här officiella valutorna har även bitcoin vunnit terräng i landet. Kryptovalutan ser ut att skydda bland annat mot hyperinflation, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Större omsättning vid växlingssajt

Användningen av bitcoin har ökat märkbart i Zimbabwe i år. I oktober växlades bitcoin för omkring en miljon dollar på den lokala bitcoinbörsen Golix. Under hela 2016 var motsvarande summa 100 000 dollar.

Samtidigt som världsmarknadspriset på bitcoin på mindre än ett år mer än sjufaldigats till nästan 8 000 dollar per bitcoin har varningarna om att bitcoin utgör en spekulativ bubbla ökat.

I Zimbabwe är det finansiella systemet enligt Reuters i ett så dåligt skick att det uppmuntrar till risktagande.

Arnold Manhizwa som arbetar vid ett it-företag i Harare säger till Reuters att han växlat alla sina besparingar till bitcoin.

Brist på dollar

Regeringen tog i bruk den amerikanska dollarn år 2009 men det uppstod brist på dollarsedlar. De pengar som finns på banken kallas officiellt för dollar, men värdet på de här pengarna minskar i värde.

I januari kostade det 120 bankdollar att köpa 100 dollar i kontanter. Nu är priset 180 bankdollar. Pengar på banken kallas numera för zollar.

Manhizwa säger att bankdepositioner förlorar i värde till skillnad från bitcoin som blir allt dyrare.

Priset på bitcoin varierar ändå kraftigt på kort sikt. Stora prisvariationer ses som ett mindre problem i Zimbabwe där zollarn hela tiden minskar i värde.

Bitcoin gör det också lättare för zimbabwier att skicka pengar utomlands eller ta emot betalningar därifrån.

Läs mera:

"Krokodilen" är Zimbabwes tilltänkte nye ledare och Mugabes blodiga högra hand

Det susar av rykten i Zimbabwes huvudstad Harare. Enligt uppgifter ska det före fredag morgon bekräftas att den avskedade vicepresidenten Emmerson Mnangagwa tar över makten tillsammans med oppositionsledaren Morgan Tsvangirai och den förre sparkade vicepresidenten Teurai Ropa. Men en hurdan ledare får Zimbabwe i Mnangagwa?