Hoppa till huvudinnehåll

De ryska herrarna i en klass för sig i Gällivare – formsvag Legkov skippar världscuppremiären

Aleksandr Legkov under ett träningsläger i Italien.
Aleksandr Legkov under ett träningsläger i Italien. Aleksandr Legkov under ett träningsläger i Italien. Bild: Aftonbladet / IBL Bildbyrå / All Over Press Aleksandr Legkov

Då det var längdskidspremiär i Sverige fanns många ryssar på plats. Där levererade de formbesked både på fredag och lördag. OS-avstängda Aleksandr Legkov hade inget lyckat lopp på fredagen och meddelade direkt att han står över världscuppremiären i Ruka nästa vecka.

Huruvida ryssarna får delta i världscupen är inte ens spikat. Trots att det återstår under en vecka till Ruka låter det internationella skidförbundets FIS besked vänta på sig.

Det är den omfattande dopningsanvändningen i Ryssland som kan sätta käppar i hjulen även för det ryska världscupsdeltagandet.

Aleksandr Legkov, som är avstängd av den internationella olympiska kommittén, åker oavsett inte till Ruka.

– Nej, han kommer inte köra. Förhoppningsvis får de fortsätta att köra i världscupen framöver och då är planen att han kör i Lillehammer, sade Legkovs tränare Markus Cramer till Aftonbladet.

Siktar på Lillehammer

Legkov var bara 16:e på 10 kilometer fritt i Gällivare på fredagen och satte där punkt för tävlandet.

– Nej han kör inte i dag. Det var hans första pass på två veckor så i dag måste han vila, menade Cramer på lördagsförmiddagen.

Nu har ryssen siktet inställt på världscupveckoslutet i Lillehammer i början av december.

Ryssarna presterade

På fredagen var ryssarna i en klass för sig. Jevgenij Belov vann, Sergej Ustiugov var tvåa och schweizaren Dario Cologna trea. Ryssar lade även beslag på placeringarna 4–9.

På 15 kilometer klassiskt på lördagen fortsatte ryssarna imponera. Av de sju första var fem ryssar. Aleksandr Bolsjunov vann före landsmännen Maxim Vylegzjanin och Aleksej Tjervotkin.

På söndag står sprintlopp på schemat i Gällivare.

Världscupen har premiär i Ruka nästa vecka. Där tävlas det på fredag, lördag och söndag.