Hoppa till huvudinnehåll

Fanny Forsander loopar sina egna låtar

Fanny Forsander från Jakobstad skapar musik med loop-pedaler
Fanny Forsander från Jakobstad skapar musik med loop-pedaler Fanny Forsander från Jakobstad skapar musik med loop-pedaler Bild: Linda Lehtovirta musiker,Fanny Forsander

Fanny Forsander hittade ett speciellt sätt att göra musik på. Med hjälp av loop-pedaler, sin röst och olika instrument skapar hon musiken på plats och ställe när hon uppträder.

Fanny Forsander, 19, från Jakobstad har musicerat största delen av sitt liv. Musiken fann hon som 9-åring i garaget på hemgården.

- Vi hade ett stort garage som var tomt. I garaget hade vi en stor spegel så framför den började jag sjunga till Beyoncé och andra artister som jag gillade. Jag hittade på egna koreografier och lade till stämmor på låtarna.

Med loop-pedaler skapas ny musik

Musiken gav mersmak och efter solosjungandet i garaget fortsatte Fanny som 16-åring att ta sånglektioner och sjunga i kör.

Att det var musiken hon ville satsa på förstod hon efter att hon varit med i några musikaler.

Fanny var inställd på att skapa egen musik, men instrumentspelandet var inte hennes starka sida. Därför beslöt hon sig för att satsa på loop-pedaler.

- Jag köpte loop-pedaler och började leka med dem. De funkar så att kan spela in sin egen röst och spela upp den igen och igen. Då kan man ha olika stämmor och hastigheter på den inspelade loopen.

All musik sker live

Att använda loop-pedalerna för att enbart spela in den egna rösten var inte tillräckligt för Fanny. Hon ville utmana sig själv och även använda andra instrument på samma sätt.

När hon åker på en spelning är ingenting inspelat på förhand. All musik som skapas sker på plats och ställe.

- Allt sker live. Om jag gör en loop och den låter riktigt hemsk så är det svårt att gå tillbaka och ändra den.

Det gäller alltså att vara skärpt under liveuppträdandet.

- Efter en spelning är jag oftast helt slut.

Egen EP i december

Projektet med loop-pedalerna är ett soloprojekt som har både för- och nackdelar.

- Fördelen är ju att jag får välja helt hur det ska låta och vad jag ska göra, medan nackdelen är att man inte har någon att bolla idéer med och ingen att snacka med efter en spelning om hur den har gått.

Fanny har också siktet inställt på en EP. Tillsammans med producenten Janne Hyöty jobbar hon just nu med att färdigställa materialet.

- Den ska vara färdig innan årsskiftet och det blir något helt annat än det jag gör med loop-pedalerna.

Läs också