Hoppa till huvudinnehåll

HNS vd Aki Lindén: Vårdpolitiken är i ett aldrig tidigare skådat kaos

Vd:n för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt Aki Lindén på Mejlans sjukhus den 11 oktober 2017.
Vd:n för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt Aki Lindén på Mejlans sjukhus den 11 oktober 2017. Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS),sjukvård,Offentlig hälsovård,hälsovård,aki lindén

Staten och kommunerna har tappat den röda tråden när det gäller utvecklingen inom hälsovården, anser HNS verkställande direktör Aki Lindén.

I en insändare i dagens Helsingin Sanomat skriver HNS verkställande direktör Aki Lindén att han aldrig sett hälsovårdspolitiken i sådant kaos som nu.

Enligt honom verkar staten och en del kommuner helt ha tappat greppet om utvecklingen inom hälsovården, som hädanefter ser ut att överlämnas till marknaden.

Lindén är mycket oroad över den riktning som social- och hälsovårdsreformen håller på att ta, särskilt i ljuset av den senaste nyheten om att sydvästra Lappland kommer att kontraktera ut sitt centralsjukhus till Mehiläinen.

Offentliga vårdens nota är öppen

Och det här lär enligt honom vara bara början. I framtiden kommer det enligt Lindén att vara ännu svårare att kontrollera hur pengarna rör sig inom vården.

Lindén säger att lagen kringgås redan nu genom att privata läkare skickar patienter till den offentliga vården trots att patienten opereras privat. Då är det den offentliga sektorn som står för kostnaderna, anser Lindén.

I det långa loppet kommer det här att leda till att den offentliga vårdens nota är öppen och att det inte längre går att övervaka användningen av offentliga medel, menar han.

Mejlans sjukhus i oktober 2014
Mejlans sjukhus i oktober 2014 Mejlans sjukhus i oktober 2014 Bild: @Petteri Paalasmaa/All Over Press Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS),Mejlans sjukhus,sjukhus,sjukvård,hälsovård,vård

Hur ett sådant system ska spara pengar, det vet åtminstone inte Aki Lindén.

- Det är omöjligt, på vilket sätt skulle det spara pengar? Om man börjar ge mera offentliga medel också till den privata sektorn, då går det ju åt mera pengar, säger han till Svenska Yle.

- Hela den här diskussionen visar att det inte finns någon röd tråd i hälsovårdspolitiken.

”Stoppa reformen”

Enligt förslaget som nu skickats på remiss skulle upp till hälften av den offentliga sektorns verksamhet överlåtas till marknaden. Det här skulle ha allvarliga konsekvenser för sjukhusens jourberedskap och flytta fokus från att vårda allvarliga sjukdomar till att behandla små krämpor, skriver han.

Lindén anser att utvecklingen har skett på grund av att storföretagen inom branschen köpt upp de små aktörerna och gjort staten beroende av sig – på skattebetalarnas bekostnad.

Helst skulle Lindén se att man stoppar hela reformen och utvecklar det vi redan har.

- Om man inte kan stoppa det senaste som är på gång gällande valfrihetslagstiftningen, då är det bäst att det inte blir någon reform alls.

Satsa på det nuvarande systemet

- Om det ska bli en reform, ska den ske steg för steg, inte göra om hela vårdsystemet, som ändå som helhet har fungerat ganska bra, trots sina problem.

Aki Lindén föreslår att det nuvarande systemet kunde förbättras till exempel genom att köpa in flera läkare till hälsocentralerna eller bilda nya läkartjänster.

- Med 300 miljoner euro skulle man bekosta fyra miljoner nya besök till hälsocentralerna och det är ett mycket billigare än att köpa servicen från privata läkarcentraler. Med mindre pengar får man mera, om man utvecklar vårt nuvarande hälsovårdssystem, säger han.

Läs mera:

Minister Saarikko ryter till mot vårdjättarna: "Varför kräver ni valfrihet samtidigt som ni cementerar det nuvarande systemet?"

Regeringen är bekymrad över hur valfriheten ska gå att genomföra i Lappland då kommunerna har kommit överens om att utlokalisera Västerbottens centralsjukhus åt Mehiläinen.