Hoppa till huvudinnehåll

Mäkäräinens framgångsrecept inför OS: Hårdträning i kombination med Thailandssemestrar

Kaisa Mäkäräinen sitter vid ett bord under en presskonferens.
Kaisa Mäkäräinen tänker tävla frekvent. Kaisa Mäkäräinen sitter vid ett bord under en presskonferens. Bild: Lehtikuva / Minna Raitavuo Kaisa Mäkäräinen,skidskytte

Ju äldre man blir desto viktigare blir ytterligheterna, tror Kaisa Mäkäräinen. Detta har Finlands största skidskyttestjärna haft i åtanke under förberedelserna inför säsongen och OS-vintern.

– Man måste träna hårt och ännu mer på allvar än tidigare – men när det blir dags att slappna av så ska man verkligen stänga ut idrotten, beskriver Mäkäräinen då hon möter medier på hemmastadion i Kontiolahti.

Mäkäräinen har tränat på att slappna av bland annat genom semesterresor till Thailand i våras och i höst.

– Där borta gör man ingenting med de färdigheter jag besitter. Tidvis kände jag mig frustrerad, säger Mäkäräinen med ett skratt.

Höjdpunkten på den kommande säsongen blir givetvis vinter-OS i PyeongChang i februari. För Mäkäräinen är OS-spåren bekanta från världscupsammanhang.

– Tre gånger har jag tävlat där. Det känns som att jag kommer att resa till ett väldigt bekant ställe. Många har aldrig varit där.

Mer styrka

Banprofilen liknar den hemma i Kontiolahti, med stora höjdskillnader som ställer idrottarnas fysik på prov.

– Samtidigt är banan ganska snabb, en intervallbana.

Landslagets chefstränare Antti Leppävuori säger att hela laget koncentrerat sig på styrketräning mer än tidigare. Det har passat Mäkäräinen utmärkt.

– Tidigare har det inte funnits någon specifik linje även om styrketräningen funnits med på programmet i många år.

Mäkäräinens plan är att delta i så många tävlingar som möjligt innan olympiska spelen bara hon är i form. Förra veckan var hon småförkyld men annars har hon fått träna frisk.

Högre förväntningar på Laukkanen

Mari Laukkanen avslutade förra säsongen storstilat och inleder säsongen ur en annorlunda utgångspunkt än tidigare. Karriärens första världscupsegrar i Holmenkollen i mars gör att förväntningarna på henne nu är mycket högre ställda.

Mari Laukkanen ler.
Mari Laukkanen avslutade förra säsongen starkt. Mari Laukkanen ler. Bild: Lehtikuva Mari Laukkanen

– Jag har jobbat för att kunna prestera på bästa möjliga sätt. Men man måste komma ihåg att jag slutade 26:a i den totala världscupen – mycket jobb återstår för att jag varje vecka ska placera mig som damen här bredvid, sade Laukkanen och syftade på Mäkäräinen.

Har du känt någon press?

– Ja och nej. Visst har jag fått nya tankar, och det är säkert alldeles normalt att alla möjliga saker snurrar i huvudet.

Text: FNB

Läs också

Nyligen publicerat - Sport