Hoppa till huvudinnehåll

Människoavföring som gödsel kan ha orsakat parasitepidemi i Nordkorea

Jordbruk i nordkorea
Jordbruk i nordkorea Bild: EPA/Adrian Bradshaw fattigt jordbruksland

Mänsklig avföring på åkrarna kan ha orsakat en parasitepidemi i Nordkorea, säger sydkoreanska läkare efter att ha vårdat avhoppad nordkoreansk soldat.

Jordbrukare i Nordkorea har under de senaste åren fått direktiv om att använda mänskliga exkrementer som gödsel, vilket kan ha orsakat parasitproblemet.

Problemet blev känt efter att en nordkoreansk soldat flydde över till Sydkorea vid gränsområdet tidigare i veckan.

Läkarna på det sjukhus i Seoul där soldaten vårdas för de skottskador han åsamkades vid flykten hittade tiotals stora parasitmaskar i soldatens tarmar.

Den längsta masken som avlägsnades ur tarmkanalen uppges ha varit 27 centimeter lång - och en erfaren kirurg uttalade sig till medier om att han aldrig sett något liknande.

Läkarna utgår ifrån att soldaten inte är ensam om problemet utan att det råder en parasitepidemi i det norra grannlandet.

Butiker säljer mänskliga exkrementer

Nordkoreas ledare Kim Jong-un har i kampanjer riktade till jordbrukare sedan 2014 uppmanat dem att använda mänsklig avföring som gödsel på åkrarna på grund av bristen på konstgödsel och kreaturgödsel, uppger Newsweek.

Ledaren har uttalat sig om att mänsklig avföring är det bästa tänkbara gödslingsmedlet.

Åtminstone sedan 2010 har det gått att köpa mänskliga exkrementer i affären.

Vid sjukhuset i Seoul säger läkarna vidare att tarmarnas skick hos soldaten även i övrigt tyder på en långvarit torftig och ensidig kosthållning.

Soldaten fick svåra skottskador vid flykten, han besköts av nordkoreanska soldater.

Reuters, AFP