Hoppa till huvudinnehåll

SDP:s Haatainen vill se bredare utrikespolitisk debatt

Socialdemokraternas presidentkandidat riksdagsledamot Tuula Haatainen i riksdagen den 27 oktober 2017
Socialdemokraternas presidentkandidat riksdagsledamot Tuula Haatainen i riksdagen den 27 oktober 2017 Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen Tuula Haatainen,presidentval,socialdemokraterna

SDP:s presidentkandidat Tuula Haatainen efterlyser en bredare utrikespolitisk debatt.

Utrikes- och säkerhetspolitiken handlar inte enbart om jaktplansanskaffningar och militärövningar, säger hon. Det är dags att fler finländare tar del i diskussionen.

- Utrikespolitik är inte fikonspråk, om man inte med avsikt vill göra det så. Vi måste föra en bred samhällsdebatt om säkerhet, säger Haatainen i ett uttalande.

- När människor inte har utbildning, arbete eller hopp om en bättre framtid, tar otryggheten och jakten på syndabockar lätt över. Därför är jag enig med president Ahtisaari om att ojämlikhet leder till konflikter såväl i hemlandet som i världen, fortsätter hon.

I utrikespolitiken måste Finland jobba för att öka den globala rättvisan, motverka klimatförändringen, koordinera utvecklingssamarbetet och förebygga skatteflykt. Hon vill att Finland tar en aktiv roll i internationella sammanhang.

- Finlands styrkor är medlingskunskaper och kvinnors och mäns jämlika deltagande i samhället. Finland är inte Finland utan jämställdheten. Det har man lagt märke till även utomlands och Finland får tack för jämställdheten.

(FNB)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes