Hoppa till huvudinnehåll

Arméledningen försöker väcka Mugabe till insikt - Zanu-PF ger honom sparken

Soldater övervakar demonstration i Zimbabwes huvudstad Harare.
Soldater övervakar demonstration i Zimbabwes huvudstad Harare. Bild: KIM LUDBROOK /EPA Zimbabwe,soldater

I Zimbabwe fortsätter försöken att tvinga bort Robert Mugabe från presidentposten. I praktiken har Mugabe redan avsatts av militären, men den 93-årige presidenten vägrar att avgå. Maktpartiet Zanu-PF har nu sparkat Mugabe och utnämnt en efterträdare på partiledarposten.

Idag hålls en andra förhandlingsrunda mellan Mugabe och den zimbabwiska arméns högsta ledning. Arméchefen Constantino Chiwenga försöker få Mugabe att avgå frivilligt.

Militären vidhåller att det som skett i landet inte är en statskupp och det finns internationella påtryckningar för att Mugabe ska avsättas på laglig väg.

Det var glada miner då president Mugabe poserade tillsammans med arméchefen general Constantino Chiwenga efter den förra förhandlingsrundan i torsdags.
Det var glada miner då president Mugabe poserade tillsammans med arméchefen general Constantino Chiwenga efter den förra förhandlingsrundan i torsdags. Det var glada miner då president Mugabe poserade tillsammans med arméchefen general Constantino Chiwenga efter den förra förhandlingsrundan i torsdags. Bild: AFP / Lehtikuva Zimbabwe,Robert Mugabe

Den katolska prästen Fidelis Mukonori ska fungera som medlare under söndagens samtal mellan Mugabe och arméchefen Constantino Chiwenga.

Zanu-PF sparkar paret Mugabe från partiledningen

Maktpartiet Zanu-PF:s centralkommitté meddelade efter ett möte på söndagen att Mugabe avlägsnas från partiledarposten.

Mugabe ersätts som väntat av Emmerson Mnangagwa, som avskedades tidigare under månaden från posten som vicepresident.

- Mnangagwa är vår nya ledare, bekräftade tre mötesdelegater för nyhetsbyrån Reuters.

Flera av demonstranterna som deltog i lördagens massprotester hade med sig plakat till stöd för Emmerson Mnangagwa.
Flera av demonstranterna som deltog i lördagens massprotester hade med sig plakat till stöd för Emmerson Mnangagwa. Flera av demonstranterna som deltog i lördagens massprotester hade med sig plakat till stöd för Emmerson Mnangagwa. Emmerson Mnangagwa,Zimbabwe

Emmerson Mnangagwa, även kallad "Krokodilen", är både krigsveteranernas och militärens kandidat för presidentposten. Han är före detta säkerhetschef och har starka band till militären. Det var Mugabes beslut att avskeda Mnangagwa som sågs som den direkta orsaken till att militären tog makten.

Mnangagwa blev idag också Zanu PF:s officiella kandidat i presidentvalet i nästa år.

Partiledningen avlägsnade Mugabes äregiriga hustru Grace Mugabe från hennes post som ordförande för partiets kvinnoorganisation och uteslöt henne från partiet på livstid.

En del andra partiledare och ministrar uteslöts också ur partiet och riskerar dessutom att ställas inför rätta.

Riksrätt nästa steg?

Zanu-PF meddelade också efter centralkommitténs möte att Mugabe måste avgå från presidentposten före klockan 12.00 på måndagen. Annars inleds riksrättsförfarande mot honom.

På tisdagen samlas det zimbabwiska parlamentet och om Mugabe inte gått med på att avgå före det, så blir det tydligen parlamentets uppgift att försöka bli av med honom.

Både krigsveteranernas ledare Mutsvangwa och flera källor inom det största oppositionspartiet MDC har redan tidigare hotat Mugabe med riksrättsåtal på tisdagen.

- Så säkert som att solen går upp i öst så kommer riksrättsprocessen att inledas på tisdag om inte Mugabe avgått före det, säger ledaren för MDC:s parlamentsgrupp Innocent Gonese till nyhetsbyrån AP.

MDC har tidigare försökt ställa Mugabe inför riksrätt utan att lyckas, men den här gången är de inte ensamma om sitt mål.

Jättedemonstration mot Mugabe

Under lördagen demonstrerade hundratusentals människor i Zimbabwes huvudstad Harare med krav på Mugabes avgång.

Stämningen var euforisk - folkmassorna sjöng och dansade, kramade de utposterade soldaterna och häcklade presidenten. Sådana scener hade varit helt otänkbara under de senaste åren, då alla protester omedelbart slagits ner av säkerhetsstyrkor.

Den forne frihetshjälten Mugabe, som styrt Zimbabwe i 37 års tid, verkar nu ha övergivits av alla sina allierade. Men enligt sina närmaste anhöriga tänker han inte ge upp.

Mugabes systerson Patrick Zhuwao försäkrade på lördagen för nyhetsbyrån Reuters att presidenten och hans fru Grace är "redo att dö" för sin sak, hellre än att genom sin avgång ge legitimitet åt kuppen.

Källor: AP, Reuters, BBC

Läs mera:

"Det här är glädjetårar, jag har väntat hela mitt liv på den här dagen" - massdemonstrationer mot Mugabe i Zimbabwe

Euforiska massor har samlats i huvudstaden Harare och på andra håll i Zimbabwe för att mana president Robert Mugabe att avgå genast. Mugabe har nu övergetts av armén, krigsveteranerna och hans eget styrande parti Zanu-PF.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes