Hoppa till huvudinnehåll

Doldisen slog norska stjärnorna – Sundby: ”Jag vet inte vem det är”

Martin Johnsrud Sundby.
Martin Johnsrud Sundby är en given del av det norska laget till världscupen i Ruka. Martin Johnsrud Sundby. Bild: All Over Press Martin Johnsrud Sundby

Vem är Jan Thomas Jenssen? Det undrade också de norska längdstjärnorna med Martin Johnsrud Sundby i spetsen efter skrällen i Beitostölen. ”Det här gör norsk längdåkning så kul”, säger Sundby.

Mindre än en vecka före världscuppremiären i Ruka gjorde de norska längdstjärnorna ett sista test av tävlingsformen på hemmaplan. Efter 15 kilometer fritt i Beitostölen kunde Martin Johnsrud Sundby bara skrapa sig i huvudet.

En anledning var att han kände sig väldigt seg i kroppen. En annan var resultatlistan. Loppets sjua hade ingen aning om vem loppets trea var.

Doldisen Jan Thomas Jenssen skrällde och slog bland annat Sundby, Finn Hågen Krogh och Sjur Röthe.

– Jag vet inte vem det är. Det är väldigt skoj. Jag sa före start i dag att någon underifrån lär åka fort och det blev han. Det är det här som gör norsk längdåkning så charmerande och kul, säger Sundby enligt VG.

"Är obeskrivligt"

Jenssen verkade vara i en mindre chock efter loppet. Han hade inte förväntat sig det här.

– Det är grymt. Då jag började träna i maj var målet att slå de som jag tränar mot – inte Martin Johnsrud Sundby och Sjur Röthe. Det är obeskrivligt. Jag vet inte vad som hände. Jag blev inte trött, säger Jenssen till NRK.

Jenssens målsättning inför säsongen säger en hel del. Han siktar på en plats i det norska laget till U23-VM.

– Jag har aldrig drömt om att stå på pallen och vara före Sundby.

"Benen blev bara till betong"

Sundby, som vann fredagens lopp i Beitostölen, förlorade med ungefär 53 sekunder till segraren Simen Hegstad Krüger – även det ett litet överraskningsnamn.

– Benen blev bara till betong. Det var bara en sån dag. Jag var tvungen att dra ner på farten för att komma runt, säger Sundby till NRK.

Sundbys plats till världscuppremiären i Ruka är givetvis klar trots dagens missräkning. Även Pål Golberg, Emil Iversen, Finn Hågen Krogh och Johannes Hösflot Klæbo är uttagna redan nu.

Petter Northug, VM 2017.
Petter Northug. Petter Northug, VM 2017. Bild: All Over Press Petter Northug

Får Northug åka i Ruka?

Därmed har den norska lagledningen fyllt halva truppen. Vilka som får de fem sista platserna är fortfarande oklart – och den stora snackisen är given.

Ska Petter Northug, som var förkyld och inte kom till start i den norska längdpremiären, få en plats?

Northug har kurerat sig och säger själv att han är frisk och tränar igen. Landslagstränaren Tor Arne Hetland svävar på svaret när NRK frågar om hur det blir med Northug i Ruka.

– Det är kul med det norska folkets engagemang för Petter. Alla vet vad han kan göra när han är i form och han kommer att få sina chanser i världscupen – precis som alla andra i vårt lag.

Under världscuphelgen i Ruka avgörs en klassisk sprint, ett klassiskt intervallstartslopp och en jaktstart i fri teknik.