Hoppa till huvudinnehåll

FIS-beslutet låter vänta på sig – fritt fram för avstängningshotade ryssar i Ruka

Femmilsmedaljörerna Maksim Vylegzjanin, Aleksandr Legkov och Ilja Tjernousov på prispallen i Sotji år 2014.
Maksim Vylegzjanin, Aleksandr Legkov och Ilja Tjernousov på prispallen efter femmilen i Sotji år 2014. Femmilsmedaljörerna Maksim Vylegzjanin, Aleksandr Legkov och Ilja Tjernousov på prispallen i Sotji år 2014. Bild: Kirill Kudryavtsev AFP / Lehtikuva Maksim Vylegzjanin,Aleksandr Ljogkov,Ilja Tjernousov

Världscupen i längdskidåkning börjar fredagen den 24 november. Det internationella skidförbundet FIS kommer före det inte att hinna fatta beslut beträffande eventuella avstängningar för ryska åkare, rapporterar NRK. Det betyder grönt ljus för de IOK-avstängda åkarna.

Ledningen för FIS sammanträdde på lördagen. Efter mötet förväntades besked angående ryska skidåkares öde i världscupen. Sex ryssar är avstängda av den internationella olympiska kommittén IOK och får därför inte tävla i vinter-OS i PyeongChang.

De IOK-avstängda åkarna är Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Jevgenij Belov, Aleksandr Legkov, Aleksej Petukhov och Maxim Vylegzjanin.

FIS meddelade att mer information kommer torsdagen den 23 november. Dagen därpå inleds världscupen i finska Ruka.

NRK har pratat med Sverre Seeberg som är vice ordförande i FIS. Enligt honom kommer förbundet inte då heller att kunna ta ställning till om ryssarna får tävla i världscupen.

– Det kommer inga beslut före Ruka.

Starka ryssar i Gällivare

Avsaknad av beslut innebär att ryssarna kan inleda världscupen, trots att de efter säsongsdebuten kan bli avstängda. De ryska herråkarna imponerade stort då de säsongsdebuterade i svenska Gällivare.

Seeberg menar att FIS skulle ha haft förutsättningar att behandla ärendet men att förbundet inte fått tillgång till dokumentation från IOK.

– Som de andra vintersportförbunden väntar FIS på material från IOK. Då vår dopningskommitté får tillgång till det kommer de omedelbart att behandla ärendet på egen hand. De vill komma till skott så fort som möjligt men det är viktigt att det görs ordentligt och korrekt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport