Hoppa till huvudinnehåll

Många onyktra bakom ratten i Österbotten

Polisen alkoholtestar bilförare
Polisen specialövervakar julfesthelgernas trafik extra noggrant. Polisen alkoholtestar bilförare Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari alkometrar,alkotest

Under fredag, lördag och söndag har 21 personer i Österbotten åkt fast för rattfylleri, flera av dem översteg gränsen för grovt rattfylleri. På tok för många, säger kommissarie Vesa Ojanperä.

Polisen i Österbotten inledde i fredags en kampanj där man satsar extra noga på att övervaka trafiken. Det här eftersom julfestsäsongen står för dörren.

Och under de två första dygnen som passerat av kampanjen har polisen sett resultat av sitt arbete.

Mellan klockan åtta på fredag morgon och klockan åtta på lördag morgon åkte sju personer fast för rattfylleri på den österbottniska polisens övervakningsområde.

Under det därpåföljande dygnet, alltså fram till klockan åtta på söndag morgon, åkte ytterligare nio personer fast för rattfylleri. Ytterligare fem personer blev fast fram till midnatt på söndag.

- Av dessa var hela sex stycken grova rattfyllerier, säger kommissarie Vesa Ojanperä på polisens situationsledningscentral.

Kan du bedöma hur många det här är?

- Jag kan säga att det är på tok för många.

Av de totalt 21 rattfylleristerna som åkte fast var 14 män, födda på 70- och 80-talet. Endast två av de 21 rattfylleristerna var kvinnor.

Initiativ från medborgarna

Polisens kampanj har delvis kommit till via önskemål av österbottningar som hört av sig och vill att polisen under julfesttider ska övervaka trafiken extra noggrant.

Också följande veckoslut, den 24 till 26 november, kommer polisens trafikövervakning att rikta sig särskilt mot just rattfylleri.

Ifjol gjordes 10 800 alkohol- och drogtester på förare under trafikövervakningen i samband med julfestfirandet i Österbotten. Av dessa misstänktes 35 stycken för rattfylleri och åtta stycken hade använt annat rusmedel än alkohol.

Läs också