Hoppa till huvudinnehåll

Påven bjöd 1 500 fattiga på lyxlunch i Vatikanen

Påven åt lunch tillsammans med gästerna.
Påven åt lunch tillsammans med gästerna. Bild: EPA-EFE/CLAUDIO PERI påvar

Påven bjöd 1 500 fattiga, hemlösa och arbetslösa på lyxlunch i Vatikanen för att uppmärksamma Världsdagen för de fattiga.

Menyn hade planerats av samma kock som lagar mat för de dignitärer som besöker Vatikanen.

Gästerna bjöds bland annat på minignocci, fisk med tomat, venetiansk ost och kalvkött med grönsaker. Som dessert serverades venetiansk tiramisu.

Påven håller ett tal inför gästerna på lunchen för fattiga.
Påven håller ett tal inför gästerna på lunchen för fattiga. Påven håller ett tal inför gästerna på lunchen för fattiga. Bild: EPA-EFE/CLAUDIO PERI påvar

Största delen av gästerna kom från Italien, men en del hade bjudits in från Frankrike, Spanien, Tyskland och Polen.

Lunchen var en del av kyrkans initiativ att få världens 1,2 miljarder katoliker att hjälpa fattiga människor.

Lunchen serverades i foajén till Paulus VI audienshall.
Lunchen serverades i foajén till Paulus VI audienshall. Lunchen serverades i foajén till Paulus VI audienshall. Bild: EPA-EFE/CLAUDIO PERI Franciskus

Den katolska kyrkan uppmärksammar i år för första gången Världsdagen för de fattiga, som påven Franciskus har instiftat.

- Den här dagen uppmanar jag hela kyrkan att fästa blicken på dem som håller ut sina händer och ber om solidaritet, skrev Franciskus på Twitter.

Under de senaste dagarna har den katolska kyrkan bland annat ordnat gratis hälsoundersökningar för fattiga människor, i samarbete med olika hjälporganisationer och medicinska institutioner.

Före lunchen deltog gästerna i en speciell mässa med påven.

Omkring 4 000 personer deltog i en mässa för att uppmärksamma Världsdagen för de fattiga i Peterskyrkan.
Omkring 4 000 personer deltog i en mässa för att uppmärksamma Världsdagen för de fattiga i Peterskyrkan. Omkring 4 000 personer deltog i en mässa för att uppmärksamma Världsdagen för de fattiga i Peterskyrkan. Bild: EPA-EFE/CLAUDIO PERI påvar

Läs också