Hoppa till huvudinnehåll

Ulla ska locka barnfamiljer och turister till Houtskär - "Det här är drömjobbet"

Ulla Mattsson-Wiklén.
Ulla Mattsson-Wiklén. Ulla Mattsson-Wiklén. Bild: Yle/Lotta Sundström person,ulla mattsson-wiklen

Houtskär i utveckling har en ny projektledare i Ulla Mattsson-Wiklén. Houtskär ska inte längre vara en genomfartsort för turisterna, företagsamheten ska få ett lyft, och flera inflyttare ska lockas till skärgården.

Projektet startade för ett år sedan, och Mattsson-Wiklén tog över som projektledare i början av november. Målet är att främja företagsamheten i Houtskär, locka nya invånare och öka trivseln.

Just nu kartlägger Mattsson-Wiklén befintliga företag och vad de har att erbjuda. Ifall företagen behöver hjälp med något står projektledaren till tjänst.

- Jag hjälper dem till exempel med deras facebooksidor eller hemsidor, eller om de behöver översätta något till olika språk.

- Sedan diskuterar jag med företagarna, om de skulle behöva någon hjälp utifrån och om det finns någon marknadsnisch som behöver fyllas i Houtskär.

Vy över Houtskär.
Vy över Houtskär. Bild: Mostphotos Houtskär

Turismen viktig för Houtskär - men många åker förbi

Många Houtskärföretagare jobbar med något som är förknippat med turismsäsongen. Gällande turister finns det utmaningar att bita i.

- Tyvärr är Houtskär ganska mycket en genomfartsort. Det märkte jag då jag jobbade på turistinformationen i Nagu i somras. De frågade ofta hur länge det tar att köra genom Houtskär för att komma till Iniö.

Den saken tänker Mattsson-Wiklén åtgärda. Turister ska stanna upp och besöka kyrkan, båtmuseet, Borgbergets utsikt och S:t Andreas kulturstig.

- Det finns mycket man kan göra i Houtskär, men vi måste hitta på ännu mer för att få dem att stanna.

Färjfäste i Korpo.
Färjfäste i Korpo. färja,skärgårdsfärja

Antalet invånare minskar - barnfamiljer ses som räddningen

Liksom de flesta orter som lider av avfolkning drömmer man i Houtskär om att barnfamiljer ska flytta till skärgården. För att få nya invånare vill Mattsson-Wiklén satsa på marknadsföringen utåt.

- Det gör jag genom att gå på tillställningar, seminarier och mässor och berättar hur fint det är att bo i Houtskär.

Enligt Mattsson-Wiklén är Houtskär ett bra ställe för en barnfamilj.

- Det är nära naturen och det finns mycket att göra på fritiden.

- Nog är det bättre att bo där än mitt i stan. Man kan släppa ut sina barn utan att vara rädd för att de blir överkörda eller kidnappade. Det är tryggt.

En väg kantad med hus.
En väg kantad med hus. Bild: YLE/ Nora Engström näsby

Flerspråkigt välkomstpaket

I framtiden är det tänkt att nya inflyttare ska få ta emot ett informationspaket på tre språk med allt som man behöver veta när man kommer till Houtskär. Mattsson tar hjälp av erfarenhetsexperter för att sätta ihop paketet.

- Jag leder en kurs i svenska för inflyttade till Houtskär och Korpo med andra språk än svenska som modersmål. De har lovat hjälpa mig och berätta vad de skulle ha velat veta som nyinflyttade.

Kalendern fullbokad

Mattsson-Wiklén har haft fullt upp från första början och besökt många platser. Veckan började med ett besök på Houtskärs äldreboende Fridhem.

- I onsdags besökte jag Björkö-Mossala handel där vi söker en ny köpman och på torsdagen var det kaffe på prästgården i församlingens regi.

Nästa vecka är redan fullbokad. Tanken är att bekanta sig med olika verksamheter i Houtskär. Inte för orten skulle vara obekant för Mattsson-Wiklén.

- Jag är Houtskärsbo från början, född i Björkö. Jag är uppvuxen i Houtskär, men har bott ungefär 20 år i Korpo.

Houtskär.
Houtskär. Bild: Yle/ Nora Engström Houtskär,pargas stad

Under resten av året blir det en hel del skrivbordsarbete för Mattsson-Wiklén, med bakgrundsarbete och ekonomisk analys. Efter årsskiftet kommer det att handla rätt så mycket om turism och resemässan i januari är redan inprickad i kalendern.

Mattsson-Wiklén har utbildat sig inom ekonomi, turism och språk, och tycker jobbet för Houtskärs väl är som klippt och skuret för henne.

- Jag har alltid varit intresserad av skärgård, turism och språk. Det här är drömjobbet, säger Mattsson-Wiklén.