Hoppa till huvudinnehåll

Femfaldig bobollsmästare genomgår könskorrigering: "Nu börjar det liv som jag väntat på länge"

Saija-Maria Saari och Paula Saloranta.
Alexander, tidigare Paula, Saloranta (till höger) under en Öst–Väst-match. Saija-Maria Saari och Paula Saloranta. Bild: Yle / Tomi Hänninen Virkiä (Boboll),Saija-Maria Saari

Alexander Saloranta har gjort sitt som dambobollsspelare. Saloranta, som tidigare tävlade under med förnamnet Paula, har nämligen inlett en könskorrigeringsprocess. Det är en lättnad, berättar den femfaldige finska mästaren för Yle.

Fem FM-guld, åtta utnämningar till Öst–Väst-matchen, två gånger vald till slutspelets mest värdefulla spelare och en gyllene klubba, som tilldelas landets bästa innespelare.

Alexander Salorantas meritlista går inte av för hackor. Förra veckan meddelade den tidigare Laupan Virkiä-spelaren att hen inte längre ska kallas Paula – och att hen inlett en könskorrigeringsprocess.

– Det känns lättande. Jag får äntligen leva mitt liv som jag redan en längre tid velat, berättar Saloranta för Yle Urheilu.

För tillfället utvärderas Saloranta av såväl sjukskötare, psykologer, läkare och socialarbetare för att få sin diagnos. Efter att ha konstaterats vara transperson får hen inleda könskorrigeringen på riktigt och byta namn och kön också juridiskt.

– Visst känns det lite förnedrande. Det är en massa främmande personer som tränger sig in i ens liv och kränker ens integritet. Jag har läst mycket på nätet om hur hela processen egentligen är grundlagsvidrig. Jag kan lugnt konstatera att allt det här suger, säger Saloranta.

"Enbart positiv feedback – men jag förväntar mig att någon tar illa upp"

Efter att Saloranta gick ut med beskedet offentligt har responsen varit enbart positiv.

– Alla kompisar och familjemedlemmar har önskat mig lycka till och stött mig otroligt mycket. Många tycker att jag är modig och vissa har menat att de inte är så värst överraskade, säger Saloranta.

– Men jag förväntar mig nog att någon ska ta illa upp. Det här är inte så allmänt, även om det blir vanligare hela tiden, tillägger hen.

I Virkiätruppen var det bara en annan spelare som visste om vad som skulle ske. De övriga lagkamraterna fick beskedet samtidigt som alla andra – då Saloranta laddade upp en bild på Instagram.

– Vissa meddelade att de är stolta över mig. Jag har alltid varit lite annorlunda i laget, men det känns alltid bra att få höra sånt, säger Saloranta.

Karriären sannolikt över

Beslutet innebär ändå att Saloranta gjort sitt i damserierna i boboll. Hormonbehandlingen räknas som dopning för damer, och Saloranta har inte tänkt satsa på en karriär i herrserierna.

– Just nu kan jag gymma fritt och inte tänka på att utvecklas som spelare. Om någon ber mig att komma med och spela så kanske jag tänker på det, men det är inte något som jag kommer att jaga, säger Saloranta, som spelat boboll i 22 år.

Det viktigaste är att själv må bra.

– Det är det jag ser fram emot mest – att kunna vara lycklig med den jag är.

Artikeln baserar sig på Pesäpallon viisinkertainen Suomen mestari korjaa sukupuolensa – ”Saa alkaa elää elämää, jota olisi toivonut jo pidemmän aikaa” skriven av Joonas Kuisma.

Artikeln uppdaterad kl. 18.18 rubriken omformulerad.