Hoppa till huvudinnehåll

HS: Kronoby- och Korsholmsunga mår bäst i hela landet

Tre ungdomar går på asfalterad väg.
Arkivbild. Tre ungdomar går på asfalterad väg. Bild: Mostphotos ungdomar,ungdomsarbete,ungdom

Helsingin Sanomat har undersökt hur unga mår i hela landet. De utgår ifrån Institutet för hälsa och välfärds statistik i databasen Sotkanet.

Utifrån lite olika faktorer såsom ungdomsarbetslöshetsgrad, andelen unga som saknar utbildning och hur många som får medicin mot depression har tidningen gett kommunerna olika poäng. Enbart kommuner med 5000 eller fler invånare finns med i statistiken, totalt 176 kommuner.

Enligt Helsingin Sanomats poängsystem mår ungdomar i Kronoby och Korsholm bäst i hela landet. Bland annat är ungdomsarbetslösheten låg i Kronoby. Graden ligger på 5,9 procent.

Det som bidrar till Korsholms placering på listan är till exempel att få ungdomar saknar utbildning, enbart 4,9 procent. Tre procent av Korsholms unga har fått depressionsläkemedel.

Utifrån statistiken kan man konstatera att unga i västra och södra delarna av Finland i regel mår bättre.

Vasa bättre än genomsnittet - Jakobstad sämre

Vasa placerar sig ganska högt på listan över var ungdomar mår bra. Staden ligger på plats 150 av totala 176. Ungdomsarbetslöshetsgraden är snäppet högre än Korsholm eller Kronoby - 13,6 procent.

Jakobstad ligger dock lägre ner på listan, något under medeltalet, på plats 62 av totala 176. Kom ihåg att plats nummer 176 är plats nummer ett, så att säga.

Ungdomsarbetslöshetsgraden är något högre (15,6 procent) men det som påverkar placeringen är främst att många unga har hamnat utanför utbildningen.

Av 17-24 åringarna i staden har 11,4 procent ingen utbildning. Jämfört med andra kommuner har också förhållandevis många unga fått medicin mot depression i Jakobstad.

Äänekoski ligger sist

Längst ner på listan ligger Äänekoski som finns mitt i landet, norr om Jyväskylä. Där är 28,2 procent av 17-24-åringarna arbetslösa.