Hoppa till huvudinnehåll

Massmördaren och sektledaren Charles Manson har dött

Charles Manson den 14 augusti 2017.
Charles Manson den 14 augusti 2017. Charles Manson den 14 augusti 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Charles Manson,USA

Sektledaren Charles Manson vars anhängare dödade sju personer år 1969 har dött 83 år gammal.

Manson tillbringade över 45 år i fängelse i Kalifornien för de mord medlemmar i hans sekt utförde. Enligt åklagare försökte Manson starta ett raskrig som enligt hans profetior skulle förstöra planeten.

En talesman för kriminalvården i Kalifornien säger att Manson dog av naturliga orsaker.

Manson var en karismatisk småbrottsling som på 1960-talet samlade omkring sig anhängare och skickade dem att mörda framgångsrika invånare i Los Angeles.

Mansonfamiljen, som hans anhängare kallades, dödade fem av sina offer den 9 augusti 1969 hemma hos skådespelaren Sharon Tate som var höggravid och gift med filmregissören Roman Polanski som var utomlands då morden ägde rum.

Mord på mord

Förutom Tate mördades även arvtagaren Abigail Folger, kändisfrisören Jay Sebring, den polske filmregissören Voityck Frykowski och Steven Parent, som var vän till fastighetens fastighetsskötare.

Följande natt mördade gruppen den förmögne livsmedelshandlaren Leno LaBianca och hans hustru Rosemary i deras hem.

Tre månader senare åkte en av sektmedlemmarna fast anklagad för ett annat brott och berättade om blodbaden för en annan fånge, vilket ledde till att sektledaren greps.

Rättegången pågick i nästan ett år varpå Manson och tre anhängare dömdes till döden, vilket senare omvandlades till livstids fängelse. En femte person dömdes senare.

En av de dömda dog år 2009 och tre är fortfarande i fängelse.

Källor: Reuters, AP, Nationalencyklopedin

Läs mera:

Charles Manson och den bortkastade musikkarriären

"Musiken talar till dig varje dag, men du är för döv, stum och blind för att höra musiken. Du är för döv, stum och blind för att ens stanna upp en stund." – Charles Manson 1970

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes