Hoppa till huvudinnehåll

Merkel vill inte leda minoritetsregering - regeringspusslet omöjligt?

Tysklands förbundspresident Frank-Walte Steinmeier och förbundskansler Angela Merkel
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier och Angela Merkel efter de avbrutna förhandlingarna. Tysklands förbundspresident Frank-Walte Steinmeier och förbundskansler Angela Merkel Bild: Guido Bergmann / HANDOUT/ EPA-EFE Frank-Walter Steinmeier,Angela Merkel

Att bilda en regering i Tyskland ser ut att bli allt svårare. Socialdemokraterna håller fast vid att man inte vill samarbeta med Angela Merkels kristdemokrater. Den tyska presidenten uppmanar däremot partierna att försöka nå en lösning.

De tyska socialdemokraternas ordförande Martin Schulz hade ett klart budskap till förbundskansler Angela Merkel efter att hennes regeringssonderingar med liberalerna och de gröna sent i går kväll misslyckades på grund av liberalernas avhopp.

– Vi står inte till förfogande för en koalition bestående av kristdemokrater och socialdemokrater, slog Schulz fast i samband med en presskonferens under eftermiddagen.

Schulz betonade samtidigt att SPD inte räds ett möjligt nyval.
Allt sedan valkvällen för snart två månader sedan har socialdemokraterna ihärdigt motsatt sig ett fortsatt samarbete med Merkel.

Enligt Schulz förlorade koalitionen så stort i valet att det inte finns något berättigande att fortsätta samarbetet.

– De misslyckade sonderingarna har nu dessutom visat att de inblandade partierna inte är kapabla att axla det ansvar som de borde, därför är det nu läge att låta de tyska väljarna bedöma situationen på nytt, säger Schulz.

Merkel föredrar nyval

Merkel säger själv att hon är mycket skeptisk till att leda en minoritetsregering. Hon föredrar nyval som en väg ut ur den politiska krisen.

Merkel säger i en intrvju för tyska televisionen ARD att det inte ingår i hennes planer att vara kansler i en minoritetsregering.

Minoritetsregering eller nyval

I spekulationerna har hittills talats om möjligheten att bilda en minoritetsregering, antingen med liberalerna eller de gröna.

Efter liberalernas överraskande och oanmälda avhopp igår kväll är det ändå knappast sannolikt att det är just FDP Merkel vill se i en regering.

Tillsammans med de gröna hade man nått stor enighet och stod nära det slutliga målet, konstaterades från kristdemokratisk sida redan under natten.

President Frank-Walter Steinmeier, som är den som i sista hand bestämmer om nyval ska hållas uppmanade i måndags de berörda partierna att fortsätta sina samtal för att eventuellt kunna bilda en regering.

Steinmeier har redan tidigare uttalat sig mot ett nyval och på måndagen meddelade han att han också kommer att diskutera med partierna.

Vägen till ett möjligt tyskt nyval är ändå rätt så lång.

Det krävs först flera omröstningar om en möjlig förbundskansler i förbundsdagen och till sist handlar det om presidenten går med på att utlysa nyval eller om han vill att en minoritetsregering försöker styra landet.