Hoppa till huvudinnehåll

Närpes får UNICEF-utmärkelse för sin flyktingintegrering

Ett äldre par går på gatan. På vägen till vänster om paret kör flera bilar.
Närpes har lyckats skapa sammanhang för de invandrare som har kommit till staden. Ett äldre par går på gatan. På vägen till vänster om paret kör flera bilar. Bild: Yle/Juho Karlsson Närpes,Österbotten,bilar,höst

Närpes får i dag, måndag, ta emot UNICEF:s utmärkelse för sitt arbete för barnens rättigheter. Närpes får erkännandet för stadens mångåriga arbete med att integrera flyktingar och invandrare.

- Vi känner oss hedrade och stolta. Vi har jobbat mycket och länge med integrationen, speciellt när det gäller barn och unga. Det jobbas verkligen dagligen i alla våra daghem och skolor med de här, så för oss är det vardag, säger Närpes stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist.

Hans-Erik Lindqvist sitter på sitt kontor i Närpes.
Hans-Erik Lindqvist Hans-Erik Lindqvist sitter på sitt kontor i Närpes. Bild: Yle/Juho Karlsson Närpes,Österbotten,stadsdirektörer,hans-erik lindqvist

Första flyktingarna kom för 29 år sedan

I Närpes har man jobbat med integrering sedan 1988, då kom de första flyktingarna till Närpes.

Vad betyder den här utmärkelserna för staden?

- Det betyder att vi måste bli ännu bättre. En utmärkelse sporrar till att vi vill göra ännu bättre. Ett sånt här arbete blir förstås aldrig färdigt. Det sker och kommer att ske kulturkrockar. Det är konsten att reda ut det här och komma överens som det är den stora grejen, säger Lindqvist.

Position, arbete och vänner

I motiveringarna konstaterar UNICEF att Närpes har lyckats integrera flyktingarna som en del i samhället där de har en position, arbete och vänner. Det är ett modernt barnskydd, eftersom barnens välbefinnande i mångt och mycket hänger på föräldrarna, skriver Unicef.

Varför tror du att integreringen har lyckats Närpes?

- Det är nog grundläggande saker som att familjen får bostad och att föräldrarna får arbete. Dessutom har de nära till grannar och arbetstagaren kan hjälpa till med olika saker. De har nära kontakt till samhället, säger Lindqvist.

- En annan sak är att vi känner att alla barn är våra barn. Det märks tydligt i till exempel daghemmens och skolornas fester att mångkulturalismen är ett naturligt inslag i vårt samhälle.

Uppdaterad 12:40. Termen "invandrare" ersattes med "flykting"
under den första mellanrubriken

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten