Hoppa till huvudinnehåll

Nu varnar myndigheten THL: Drick inte silvervatten

Silvervatten av olika styrka i glas.
Silvervatten av olika styrka i glas. Bild: Yle/Dennis Storhannus. Nanosilver: a nanoproduct in medical application.,vatten med nanosilver i

Efter Svenska Yles rapportering om finländare som dricker silvervatten, sänder Institutet för hälsa och välfärd THL ut ett meddelande med en varning. Det är enligt myndigheten både onödigt och farligt att öka mängden silver i kroppen.

Hälsomyndigheten THL publicerade sitt pressmeddelande (på finska) om silvervatten på måndagsmorgonen, ett dygn efter att Annvi Gardbergs artikel om silvervatten lades ut.

Onödigt och farligt― THL om silvervatten.

Enligt THL är silver inte ett spårämne som kroppen behöver. Trots att kroppen tål små mängder silver är det onödigt och farligt att öka mängden av ämnet i kroppen.

För mycket silver är skadligt för kroppen och det finns inga påvisade fördelar för hälsan med små mängder, skriver THL.

THL skriver i pressmeddelandet också att silvervatten marknadsförs felaktigt som läkemedel och näringstillskott.

Svenska Yles rapportering om användningen av silvervatten har nått stor uppmärksamhet. I artikeln intervjuas både förespråkare för medlet och forskare som för fram samma varningar som THL publicerar.

Silvervatten diskuterades också ivrigt i kommentarsfältet i söndagens artikel. Vi öppnar därför inte kommentarsfältet i den här artikeln.

Läs mera:

Silvervatten säljs som botemedel men är farligt att dricka: "Jag ger det istället för antibiotika"

Allt flera finländare dricker kolloidalt silver – vatten med minimala nanopartiklar av silver i. Tillverkare och säljare hävdar att nanosilver botar sjukdomar. Men silvervatten får inte säljas för invärtes bruk och forskare varnar för skador på inre organ.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes