Hoppa till huvudinnehåll

Överfullt på tågen — VR tar gamla vagnar i bruk för att förbättra läget

VR tåg av Intercitytypen vid perrongen på Bennäs tågstation i Pedersöre
Arkivbild. VR tåg av Intercitytypen vid perrongen på Bennäs tågstation i Pedersöre Bild: Yle/Sofi Nordmyr bennäs tågstation

Det har varit rusning till de populäraste tågavgångarna i år, bland annat i Österbotten. Nästa år tar VR i bruk gamla Intercity-vagnar för att underlätta situationen.

Enligt VR ökade passagerartrafiken från Helsingfors till Seinäjoki med tio procent och till Vasa med 15 procent mellan januari och oktober i år, jämfört med samma tid ifjol.

Det är speciellt fredags- och söndagsavgångarna som har varit fullsatta i år. De som försökt få en plats på de tågen i sista stund har blivit utan plats, speciellt på Pendolinotågen.

Enligt VR beror de ökade passagerarmängderna på lägre biljettpriser och kortare restider.

18 gamla Intercity-vagnar tas i bruk

Under våren tar VR i bruk 18 gamla Intercity-vagnar för att komma åt problemet med överfulla tåg. De gamla tågvagnarna renoveras under vintern och tas i bruk gradvis under perioden mars till augusti.

De gamla envåningsvagnarna kommer i huvudsak att användas för nattågen. Därmed kan man förlänga dagstågen men bibehålla hastigheterna.

Pendolino-tågen kan däremot inte förlängas och VR överväger att ersätta en del Pendolino-turer med förlängda Intercity-tåg.

VR har beställt 20 nya tvåvåningsvagnar men de levereras först år 2019.

Artikeln är en översättning från finska. Ursprungsartikeln är skriven av Antti Kettumäki.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten